Startsida / Inlägg

Potentialen i galna, imponerande ”Westworld” är enorm

av Karolina Fjellborg
160819-westworld-s1-blast-07-1280

 

Rate

Westworld

 

HBO Nordic

 

Del 1-4
Amerikansk science fiction-thriller från 2016 av Jonathan Nolan och Lisa Joy, med bl a Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood och Sidse Babett Knudsen.

 

Premiär 3 oktober

 

Är det här HBO:s nästa stora ångvält efter ”Game of thrones”?
Det är inte säkert, men mycket möjligt – och hur som helst är oerhört imponerande, högintelligenta och visuellt magnifika ”Westworld” serien du verkligen behöver titta på just nu.

Jonathan Nolan och Lisa Joy har jobbat utifrån ”Jurassic Park”-författaren Michael Crichtons film från 1973, om en futuristisk nöjespark för vuxna, där de androider som är till för att spela med i besökarnas önskan går bärsärk och börjar döda gästerna.

I tv-serien går det naturligtvis långsammare framåt, men känslan av annalkande katastrof och kaos är överhängande.

Handlingen växlar mellan två skådeplatser.

Den ena är temavärlden Westworld. En vilda västern-park dit rika människor kommer för att leva ut sina, ofta mörka och depraverade, fantasier, utan att behöva leva med de konsekvenser det skulle få i den verkliga världen. På plats finns ”värdar” – perfekt människoliknande robotar i form av cowboys, bordellflickor, prisjägare och enkla farmare – som är programmerade med dialog och egna historier, men också har plats för viss improvisation i interaktionen med gästerna. De skjuts ihjäl, våldtas och utsätts för tragedier och övergrepp, för att sedan repareras, startas om och vakna upp till en ny dag med sina minnen av den förra raderade. Men nu börjar flera av dem plötsligt komma ihåg saker, och få förnimmelser av att något är fel med deras värld.

Den andra skådeplatsen är den stora högteknologiska anläggning där den briljanta hjärnan bakom Westworld – doktor Robert Ford (Anthony Hopkins) – och hans gäng av dockmästare (bland andra danska Sidse Babett Knudsen) tillverkar, lagar, programmerar och skriver manus åt robotarna.

Kan robotar ha medvetanden? Vad händer när människans hybris går för långt, och tekniken vi skapat vänder sig emot oss? Vad definierar mänsklighet? Och hur ser en värld ut där människans värsta impulser får fritt spelrum?

Klassiska science fiction-teman vävs sömlöst samman med västernestetikens kittlande laglöshet och vida, färgstarka vyer, i en omedelbart förförande, filosofisk, sofistikerad och skrämmande serie, som har en lysande cast och framgångsrikt kombinerar stora, galna idéer med gedigna, övertygande världsbyggen, visuell storslagenhet och melankoli kring mänsklighetens sämre sidor.

Potentialen i det här är enorm, och femte plusset inte långt borta.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB