Startsida / Inlägg

Tiffany Persson är en hjältinna för vår tid

av Martin Söderström
tiffany-med-atbar-ansiktsmask-540x338

Hon lever lite i skymundan.
Trots att hon är roligast i rutan.
Tiffany Persson är en hjältinna för vår tid.
Hon kallar sig för Staffanstorps svar på Kim Kardashian. Bara det är anledning nog att älska henne.
Egentligen borde premiären av ”Må underbart med Tiffany Persson” (SVT Play) tidigare i september mötts med basuner, fyrverkerier och jubelrop. Men riktigt så blev inte fallet. Vilket är synd. Tiffany Persson är en älskvärd antihjältinna som vänder det absurda i vår vardag till bristningsgränsen. Gränslös, bullrig och alldeles underbar ska hon nu alltså ta sig an den rådande hälsohetsen. Naturligtvis blir det mycket roligt.
Anders Jansson är helt igenom lysande i rollen som Tiffany Persson. Man märker att här är en skådespelare som trivs i sin roll och som verkligen känner med och för sin skapelse. Alla detaljer är slipade till perfektion. Ögonkast, tonfall, samtidsreferensen – allt sitter som gjutet. Anders Jansson älskar Tiffany Persson – och det smittar av sig.
Snygga och smarta serier från Norge är vi inte direkt bortskämda med. Den är inte perfekt, men ”Advokatbyrå Aber Bergen” (premiär på TV3 i kväll, men finns även på Viaplay) har mycket som talar för sig. Advokatserien är snygg och ser ut att ha haft en ganska rejält tilltagen budget. Extra plus för smart och rapp dialog som nästan uteslutande känns trovärdig. Inget mästerverk, men stilig och gångbar juristdramatik.
Och när vi ändå är inne på smart dialog: Nya ”Easy” (Netflix) är inte heller perfekt. Några av de fristående episoderna är starka (Malin Åkerman som ena delen av ett lyckligt par som börjar Tinder-dejta tillsammans, till exempel). Men det jag främst tar med mig är dialogen. Rakt igenom trovärdig, grundad i vår verklighet och i alla delar äkta. Det är verkligen inte ofta man ser (eller hör) i en modern tv-serie. Värt en tittning bara därför.
Torsdag kväll tittar jag på ”Mr robot” (SVT2).

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB