Startsida / Inlägg

Feministiska duon Hope Solo och Tyra Banks glänste i ”Skavlan”

av Jan-Olov Andersson
search-5

Hope Solo.
Ett av världens fränaste namn. En av världens bästa och coolaste fotbollsmålvakter. En lite oväntad gäst i ”Skavlan”.
Och ett av många skäl till att programmets utflykt till New York har varit en succé.

Nu pratar vi inte tittarsiffror. Det behövs inte. SVT 1:s ”Doobidoo” och ”Skavlan” har regelbundet kring 1,5 miljoner, ungefär dubbelt jämfört med TV 4:s ”Idol 2016”. Förra veckan knep dock VM-kvalmatchen mellan Sverige och Luxemburg åtskilliga hundra tusen tittare från alla program i andra kanaler.
Nej, vi pratar kvalitet.
Att få med Bruce Springsteen i första New York-programmet, samtidigt som hans självbiografi kom ut, var förstås ett riktigt scoop. Bra (förlängd) intervju. Men Arianna Huffington, den i Sverige inte så kända kvinnan bakom Huffington Post, var snudd på ännu vassare.
Det kändes lite konstigt att gamle popidolen Paul Simon verkade vara just 75 år gammal, men det blev ett intressant samtal. Hoppas han är på hugget när jag ska se honom i Stockholm om tio dagar.
Att få med en av världens mäktigaste kvinnor, Melinda Gates, var förstås coolt. Bara för Fredrik Skavlan att få säga till henne att När jag hade din man med i min show… (världens rikaste man), skulle väl vara tillräckligt skäl på något sätt. Sedan blev det ett rätt härligt bisarrt möte mellan Metallica-trummisen Lars Ulrich, Hollywoodfrun Maria Montazami och magikern David Blaine.
Och så nu Hope Solo.
Ett så smart grepp att komma på tanken att bjuda in fotbollsmålvakten som blev avstängd sedan hon fällt några sura kommentar efter förlusten mot Sverige i OS i Rio de Janeiro. Något som är passé, men ändå inte, då det fått konsekvenser för Hope Solo, som är avstängd från USA:s landslag.
Tyra Banks, också en härlig gäst, som länge har kämpat för svarta kvinnors rättigheter i underhållningsbranschen, hamnade snabbt på samma våglängd som Hope och tillsammans utgjorde de en slags frispråkig och starkt feministisk duo i ”Skavlan”-studion. Mycket underhållande.
•Under lördagskvällen ser jag premiären av ”Robins” i SVT 1.

(Prat)
”Go’kväll”, SVT 1. Trivsamt fredagsmys.
(Musik)
”Doobidoo”, SVT 1. Proffsig musikunderhållning.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB