Startsida / Inlägg

Ge oss en säsong två av fina ”Tjejer som oss”, SVT

av Sandra Wejbro
Saga, Vanessa, Xenia, Ivy och Heidi i ”Tjejer som oss”. Foto SVT
Saga, Vanessa, Xenia, Ivy och Heidi i ”Tjejer som oss”. Foto SVT

När de sex avsnitten är slut vill jag bara ha mer.

”Tjejer som oss” (SVT Play) är en djupt rörande liten tv-pärla.

Jag minns hur ansiktsutrycken skiftade från illa dolt äckel till total förundran när jag pratade med klasskompisar på gymnasiet om mitt specialarbete om transsexualism. Jag hade intervjuat personer som genomgick könsutredning i Gävle, men i övrigt fanns få förebilder och den mest omtalade skildringen i populärkulturen var ”chockscenen” i filmen ”The crying game”.

Tack och lov har saker förändrats sedan 90-talet. Från Dana International och Laverne Cox till Chaz Bono och Caitlyn Jenner, via tv-serier som ”Transparent” känns det som att förståelsen och utrymmet att definiera sin egen identitet sakta men säkert ökat.

I veckan släpptes SVT:s nya kortdokumentärserie ”Tjejer som oss” där fem transtjejer visar upp sin vardag av fest, dejting och vanligt familjehäng. Huvudpersonerna är väldigt olika, men har alla en befriande punkig vägran att be om ursäkt för sin existens (vilket ofta varit minoriteters lott).

– Vi har ett unikt perspektiv som man borde ta till vara på, säger Vanessa Lopez.

Egentligen är ju det en självklarhet. I serien balanseras ångest och glädje, de tragiska

Heidi i ”Tjejer som oss”. Foto: SVT
Heidi i ”Tjejer som oss”. Foto: SVT

händelserna finns där (särskilt Heidis bakgrund i iranskt barnfängelse är en omskakande ögonöppnare) men om transpersoner tidigare skildrats som offer (eller förövare i ”När lammen tystnar”) får de här kliva fram som komplexa, intressanta och roliga människor.

Mest bekant i gänget är kanske Saga Becker som förra året vann en Guldbagge för sin roll i ”Nånting måste gå sönder”. Tillsammans med Vanessa Lopez, som skrivit en bok om att hon ångrar sin operation, och Xenia som beskriver utmaningarna med att ha en så kallad ”neofitta”, försöker hon slå hål på stela könsuppdelningar. Vissa vill absolut könskorrigeras, medan andra kan trivas lika bra utan kirurgi.

Nu hoppas jag på en andra säsong av ”Tjejer som oss”. Sex kvartslånga avsnitt är alldeles för kort.

 

På fredagen ser jag Tyra Banks och Hope Solo hos ”Skavlan”, SVT1 21.00.

 

Ha!

Grubblar fortfarande på senaste avsnittet av mystiska ˝Westworld” (HBO Nordic).

 

Gah!

Samtidigt gränsar den ibland till att vara lite tråkig.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB