Startsida / Inlägg

Hotet mot Kockarnas kamp

av Stefan Hedmark
gruppbild_444

Landet är så litet. Men aptiten på mat-tv så glupande stor.

Kommer TV4 snart att tvingas stryka ”Kockarnas kamp” från menyn på grund av kändisbrist?

”Kockarnas kamp” är TV4:s svar på SVT:s ”Mästarnas mästare”. Tanken är att kändiskockar dels ska mysa med varandra i en herrgård, dels tävla mot varandra i flera moment där de två som hamnar sämst till gör upp i en fruktad såsduell. Att det funkar som tv-idé råder det inget tvivel om; det här är femte säsongen, så tittarna har fått upp ett sug.

Varje avsnitt har fokus på en av kockarna som blir ansvarig för kvällens middag och berättar mer om sig själv. I kväll var det Markus Aujalay som bland annat bjöd på sin förrätt från prins Carl Philips bröllop. Han berättade om sina Okej-influerade drömmar om att bli rockstjärna, samt att Leif Mannerström har krävt att få en egen massagestol under inspelningarna av ”Sveriges mästerkock”.

Gemytligt. Men Sverige börjar tömmas på kändiskockar, trots vår ständiga hunger efter nya namn i branschen. Aujalay har de flesta en relation till, men ju fler obekanta ansikten som ska få ”Stjärnorna på slottet”-behandling desto mindre sevärda riskerar middagarna att bli. Kanske börjar tittarna snegla på klockan och längta mer efter nästa tävling i stället.

Det där problemet låter bekant. Får se nu… just det. ”Mästarnas mästare” var det ja.

Om man blickar utåt mot världen är Anthony Bourdain ett spännande namn i mat-tv-branschen. Han är kocken vars resor världen runt gör serien ”Parts unknown” på CNN nåt att se fram emot. I nya säsongen äter han bland annat gatumat i Vietnam med president Obama. Vi får det bästa och sämsta från världens alla hörn – bra tv som kittlar aptiten, är nervigt regisserad och med en vilja att undervisa och underhålla.

Med tanke på hur tråkig europeiska CNN är (en tablå som mest verkar rikta sig till resande affärsmän) hade det inte skadat om Bourdain fått ta steget över från moderkanalen till CNN International lite fortare.

I morgon ser jag ”Hela Sverige bakar” (TV4).

Ja

”Masters of sex” är tillbaka på HBO Nordic och de nya avsnitten tar ett laddat steg in i den sexuella revolutionen. Har ryckt upp sig lite från förra säsongen.

Nej

Pär Lernström är färglös i ”Kockarnas kamp”. Å andra sidan gör konceptet att programledarrollen hamnar helt i skuggan.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB