Startsida / Inlägg

Ingen Bob Dylan i ”Allt för Sverige”

av Sylvia Balac
AFS

Först småputtriga ”Allt för Sverige” och sedan spektakulära ”Midnattssol”.

SVT 1 har höga tittarsiffror att vänta på söndagskvällarna framöver.

”Allt för Sverige” har alltid många tittare och jag har funderat över seriens popularitet. Är det tävlingarna? Nja, de är fortfarande ganska krystade och ospännande. Jag tror inte heller att det beror på släkthistorierna som de medverkande får ta del av på ”sina” dagar, även om flera av dem är intressanta eller rörande.

Lockelsen ligger snarare i att få se vårt land lite utifrån, genom de amerikanska deltagarnas glittrande ögon. För gänget i ”Allt för Sverige” består inte av några otacksamma och dissiga Bob Dylan-typer. De är glada och tacksamma amerikaner som vältrar sig i programmets godtyckliga svenskhet. I premiäravsnittet var det säkerhet och smörgåstårta som stod på schemat. Styrkan har alltid varit den lyckade blandningen av engagerade deltagare, alltid med en obligatorisk hemmafru. Varma Erica och frispråkiga Micka stack ut lite extra i det inledande programmet.

Men formatet är satt i runsten och bjuder inte på några överraskningar. Kanske är det dags att utveckla det en aning. Risken är annars att vi tröttnar.

Men den som eventuellt slumrade till under ”Allt för Sverige” torde ha vaknat med ett ryck till ”Midnattssol”. SVT:s nya krimserie har en särdeles spektakulär inledningsscen och likaledes spektakulära vyer av fjällvärlden och Kiruna. Som västgöte som aldrig varit norr om Umeå knockas jag av de läckra bilderna. Men även om turismen lär få ett uppsving av ”Midnattssol” är serien mycket mer än en snygg reklamfilm. Gustaf Hammarsten och Leila Bekhti är båda mycket bra i de komplexa huvudrollerna, och själva mordhistorien är, om ännu väldigt ogreppbar, också spännande.

Om tv-serien inte blir en succé har kollegan Karolina Fjellborg lovat att äta upp sin hatt. Jag höjer insatsen med ett par Lovikka-vantar.

I morgon tittar jag på de senaste avsnitten av komedierna ”Divorce” och ”Insecure” på HBO Nordic.

Ja

Härligt att få följa storslalomherrarna André Myhrer och Matts Olsson i ”FIS alpin skidåkning” (TV4) även om de inte nådde ända fram…

Nej

… men efter denna skidteaser känns det alldeles för långt till den 19 november när SVT:s ”Vinterstudion” drar igång.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB