Startsida / Inlägg

Slöseri att lägga Kalle Moraeus påkostade program mot ”Så mycket bättre”

av Jan-Olov Andersson
SVT-MORAEUSMEDMERA-2016-E01-4eca_720x405

Ett succéprogram – ”Så mycket bättre” – rullar på som vanligt.
En annan tänkbar tittarframgång – ”Moraeus med mera” – får för andra året i rad finna sig i en undanskymd tillvaro i skuggan av TV 4:s program.

Av premiäravsnittet att döma, tycks ”Så mycket bättre” fungera ungefär som vanligt. Bra coverversioner från de flesta, inledningsvis särskilt Danny Saucedo och Jill Johnson. Och man verkar ha inkorporerat Freddie Wadlings (1951-2016) tragiska bortgång bara någon vecka innan inspelningsstarten på ett sätt som bara hedrar honom. Markus Larsson skärskådar programmet närmare här.
•Precis som i fjol har Kalle Moraeus musikaliska underhållning placerats samtidigt som TV 4:s succéprogram. 600 000-900 000 tittare är inte fy skam, men hade säkert varit många fler om inte ”Så mycket bättre” samtidigt ofta haft mer än dubbelt så många.
Man kan ha åsikter om att Kalle Moraeus inte är någon fullfjädrad intervjuare och att en del försök till skämtsamma sketcher är rätt fåniga. Men i det stora hela fungerar samtalen när musiker från olika ”läger” möts. Särskilt under lördagen, med discogruppen Alcazar, popstjärnan Maia Hirasawa (bilden ovan), schlagerkungen Lasse Holm och proggarna Kebnekajse. Det visade sig att allt inte är som man lite schablonmässigt förväntar sig; Kebnekajses gitarrist hade oväntat positiva minnen av Melodifestivalen, han kompade Thorsten Flinck där för fyra år sedan.
Framför allt är ”Moraeus med mera” ett ambitiöst musikprogram där artisterna uppträder live och inte nödvändigtvis framför senaste hiten (programmet spelas in rätt många månader i förväg). Alcazar gjorde en läcker variant av sin discohit ”Not a sinner, nor a saint”. Maia Hirasawa tolkade läckert samma låt ensam i en kyrka. Lasse Holm rev av en fartfylld schlagerkavalkad.
Det är slöseri av SVT att lägga ett så dyrt och brett program mot ett ännu bredare TV 4-program.
Man kunde lika gärna lägga sig platt, som TV 4 gör under Melodifestival-veckorna.
•Under söndagskvällen bör ingen missa ”Allt för Sverige” eller ”Midnattssol” i SVT 1.

(Kultur)
Ann-Marie Rauer. Programledaren för SVT 1:s ”Sverige!” är en tv:s bästa intervjuare.
( )
Dokumentär, opera, långfilm. Ambitiöst paket i SVT 2.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB