Startsida / Inlägg

SPOILERVARNING: The walking dead går för långt när Negans offer avslöjas

av Sandra Wejbro
Superskurken Negan och Lucille.
Superskurken Negan och Lucille.

Obs! Innehåller spoilers från ”The walking dead”, säsong sju, avsnitt ett: ”The day will come when you won’t be”.

Det lär krävas en sjuklig fascination för tortyr om man på allvar ska uppskatta säsongspremiären av ”The walking dead”.

Det är bland det vidrigaste jag sett i tv-väg – och då har jag trots allt följt serien i sex säsonger (och ”Game of thrones” lika länge).

negan-rick-walking-dead

Efter säsongsavslutningens irriterande cliffhanger (jag skrev om den här) drar ”The walking dead” ut på avslöjandet om vem eller vilka som kommer få ”möta” Negans (Jeffrey Dean Morgan) spikklubba Lucille i minst en kvart (på så sätt hinner de slugt nog klämma in åtminstone en reklampaus innan).

Negan drar i väg Rick (Andrew Lincoln) i husbilen för att spela mindgames. Han kastar ut en yxa bland walkers och tvingar Rick att, som en apporterande hund, hämta den. Genom Ricks flashbacks får vi sedan se vad som hände.

negan-kills-abraham

Tack vare Negans grymma nedräkning blir Lucilles första offer Abraham (Michael Cudlitz). Buhu. Hans sista ord är passande nog ”suck my balls” och på ett sätt känns det rimligt att han lämnar serien, för i den tecknade förlagan var han redan fimpad och under de senaste avsnitten känns det som att han mest gått runt och sagt farväl till folk (dumpat sin tjej, försökt lära upp Eugene).

Men det är ändå plågsamt att se en rollfigur man gillat få sitt huvud inslaget. Det är närbilder, blod och köttslamsor.

abraham-killed-walking-dead

Ljudet och bilderna av de andras förtvivlan hade räckt. Visst, ”The walking dead” är en rå, blodig och geggig serie, men i ett så tortyrfyllt och miserabelt avsnitt tycker jag att man hade kunnat dra i handbromsen.

Nu blir det onödigt spekulativt.

När Daryl (Norman Reedus) inte kan kontrollera sina känslor och går till attack mot Negan, blir det Glenn (Steven Yeun) som får betala priset. Efter förra säsongens utdragna cliffhanger (”lever Glenn eller inte?”) valde serieskaparna att följa serieromanens narrativ och låta honom dö en brutal död.

Med ögat halvt utpoppat (wtf ”Walking dead”!) säger han ”I will find you” till sin fru Maggie (Lauren Cohan).

ska%cc%88rmavbild-2016-10-24-kl-13-16-52

http://media.vanityfair.com/photos/580d7636b51898e27e054d42/master/w_690,c_limit/glenn-hug.gif

Romantisk, ända in i slutet. Under eftersnacket i ”Talking dead” blev skådespelaren Yeun tårögd när hans memoriam-video visades och tröstades väldigt gulligt av Norman Reedus.

Rick är uppenbart traumatiserad och förtvivlad, men fortfarande trotsig. Negan ”måste” fortsätta tortyren för att bryta ned honom totalt.

I ännu en utdragen tortyrscen tvingas han nästan hugga av sin son Carls arm, annars hotar Negan med fler avrättningar. Men i sista stund stoppas han.

Nu är Negan äntligen övertygad om att Rick kommer lyda, men tar för säkerhets skull Daryl med sig som gisslan. Gänget han lämnar kvar försöker nedbrutna begrava sina älskade och vänner.

Själv försöker jag lätt illamående förstå varför i h-e jag följer den här serien egentligen?

”The walking deads” showrunner, Scott M. Gimple, och skaparen Robert Kirkman förklarade i eftersnacket ”Talking dead” att de ställt sig frågan ”Vad skulle bryta ned Rick – och publiken?” För att få oss tittare att verkligen tro att Rick är Negans slav.

Delvis förstår jag att de var tvungna att gå så långt för att vända blad och leda in oss i denna nya fas av serien, men någonstans där i blodslafsandet tycker jag att gränsen gick. Det finns cliffhangers och vidrigheter som har en vettig funktion – och de som bara blir en trött gimmick.

Som sockersöt grädde på moset fick vi en drömlik, över-sentimental, vision av hur livet kunde ha blivit – hela gänget ätandes vid ett långbord, Abraham skrattar och Glenn håller i sitt (än så länge) ofödda barn. Skärpning, Gimple och Kirkman.

walking-dead-carol-morgan

Tack och lov brukar dessa dramatiska, våldsamma avsnitt följas av ett visst lugn. I den teaser som släppts får vi äntligen se Carol och Morgan på väg att träffa Kung Ezekiel och hans tiger, ledaren för The Kingdom som lär bli en välkommen motpol till Negans makt.

Fler frågor:

– Hur kommer Maggie att hantera sin nya förlust? Hennes hämndlystna förtvivlan i slutscenerna antyder att hon inte kommer sjunka ned i vågon sörjande apati. ”En fucking eld brinner så starkt i hennes mage”, sa skådespelaren Lauren Cohan kryptiskt i eftersnacket. Kommer babyn överleva denna minst sagt påfrestande graviditet?

Vad tror ni? Tyck gärna till i kommentarsfältet!

”The walking dead” visas på Kanal 9 och i Dplay Premium.

LÄS TIDIGARE RECAPS:

Negan och störiga cliffhangers – recap av avsnitt 16

Vem kommer överleva säsong sex? – recap av avsnitt femton

Arga barnvakter och plötslig död – recap av avsnitt fjorton

Mordorgie och Johnny Depps huvud – recap av avsnitt tolv och tretton

Gilla Tv-koll på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB