Startsida / Inlägg

”The walking dead” slår rekord i vidrighet

av Stefan Sköld
Förra säsongen lämnades vi med vetskapen att Negan (Harry Dean Morgan) klubbar ihjäl någon i gänget. Nu vet vi vem. Foto: AMC
Förra säsongen lämnades vi med vetskapen att Negan (Jeffrey Dean Morgan) klubbar ihjäl någon i gänget. Nu vet vi vem. Foto: AMC

Tidernas cliffhanger är upplöst – på ett riktigt, riktigt vidrigt sätt.

Men nog behövdes det ultravåld för att kicka liv i stillastående ”The walking dead”.

SPOILERVARNING! Sluta läs om du inte
sett säsongspremiären av “The walking dead”.

Det är oftast serieavslutningar man bävar inför. Rädslan för att skaparna inte ska sy ihop finalen tillfredsställande nog. Så det är något av en unik situation när tidernas jobbigaste avsnitt att förbereda sig inför är en säsongsstart. Men med tanke på den cliffhanger som ”The walking dead” lämnade oss med för ett år sedan så har det i princip behövts ett år för att rusta inför vad som komma skall.

Vi visste att någon skulle bli ihjälklubbad med ett taggtrådsförsett slagträ. Man har haft tid för den morbida tankeleken om vem man helst vill ska dö.

Det visade sig dock vara två. Och även om man är avtrubbad efter år av zombiesplatter så var det här något helt annat – stundvis så motbjudande att jag fick kisa mig igenom avsnittet.


Men med facit
i hand genomfördes detta omöjliga avsnitt med bravur.

The walking dead” är en av världens största serier. Det är därför av yttersta vikt att inte stöta bort fansen genom att ta livet av någon allt för bärande karaktär. Och skulle de ha tagit den enkla vägen ut genom att avrätta en nykomling så skulle de å andra sidan ha anklagats för att ha fegat ur. Därmed föll valet på Abraham. Han har varit med tillräckligt länge för att bli saknad. Men samtidigt är hans storybåge lite utspelad.

Men Glenn då? Han är ju en av endast en handfull överlevare från begynnelsen och i högsta grad bärande.

Jo, förvisso, men efter att ha låtit oss tittare tro att Glenn är död så många gånger, men sedan mirakulöst kravlat sig tillbaka, har de långsamt vant oss vid att livet går vidare, samtidigt som vi alltid räknar med att han kommer tillbaka. Nu vore det högst osannolikt.


Säsongsöppningen var
i övrigt känslomässigt utmattande. Vid det här laget är man så trött på zombieslakt att det krävdes en superond skurk av sällan skådat slag för att skaka liv i en serie som höll på att somna in i förtid.

Tisdag tittar jag på något glatt som terapi. Tre avsnitt av ”Simpsons” kanske.

—–

Klass

Westworld”, HBO Nordic. Mums!

Pass

Att all bra tv släpps på måndagar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB