Startsida / Inlägg

Svårt att värja sig mot trivselkriget

av Stefan Hedmark
screen-shot-2016-10-29-at-15-04-50

Jakob Hellman skrålande i en golfbil. En storgråtande Magnus Carlson. Och en flörtig Shima Niavarani. 

Det är lätt att raljera om lördagsunderhållningen. Svårare att stå emot när man väl ger den en chans.

Trivselkriget fortsätter varje lördag. SVT och TV4 drabbar samman med stabila sommarproduktioner som ”Moraeus med mera” och ”Så mycket bättre”, program som lockar samma typ av publik, höstfrusna barnfamiljer och pensionärer i starkt behov av solljus och breda underhållare. Enstaka inhopp av smalare artister skapar dynamik i mixen.

Kollegor har ansträngt sig för att komma på kritik mot de här programmen, särskilt ”Så mycket bättre”. Men det är vad det är.

Visst, det blir komiskt när man byter kanal fram och tillbaka och alla artister i båda programmen sitter och äter lunch. Samtidigt.

Mysätandet som en nödvändig ingrediens i tv-underhållning känns ju lika svenskt som sill och köttbullar vid det här laget. Men någon gång kanske det går att tänka nytt? Jag tror inte att barnfamiljerna och pensionärerna skulle bli så förfärade av förändringen att det är risk för kantrande tittarsiffror.

Ändock. Det är lätt att fastna framför trivseln när man väl ger det en chans. Ett av kvällens bredaste leenden var att se Jakob Hellman åka golfbil med Kalle Moraeus i Orsa och skråla med i ”Hon har ett sätt”. Också befriande att höra honom prata om vad han tycker är misslyckanden i karriären, utan att försköna det.

Samma känsla av ärlighet fanns i mötet med Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson i ”Så mycket bättre”, som för en bred publik fortfarande nog framstår som ganska okänd. Borde inte vara så längre efter kvällens program där tårarna sprutade när Carlsons pappa och Freddie Wadling kom på tal.

Shima Niavaranis medverkan i ”Moraeus med mera” började skakigt med att hon smög omkring i kulisserna i solglasögon, som en slags Skumberg i ”Solstollarna” för 30 år sedan… men när det tramset var avklarat var hennes musikinsats och småflörtande med Moraeus desto roligare att se.

I morgon försöker jag komma ikapp ”Masters of sex” (HBO Nordic) som jag har halkat efter med.

Ja

Träffande humorattacker mot både Clinton och Trump i ”Saturday night live” (Kanal 9).

Nej

Har sagt det förr, men måste säga det igen: Kanal 5:s lördagstablå kan få en vuxen man att gråta.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB