Startsida / Inlägg

SVT är sist på bollen – men bäst i klassen

av Martin Söderström
ojsimpson

De är sist på bollen.
Men vad spelar det för roll?
SVT gör true crime bättre än alla andra.

Nej, det är inte läge att stoppa pressarna. Inget av det här är särskilt nytt. Men det finns bra tv och så finns det BRA tv. SVT har varit smarta och goda nog att lägga en hel bunt program ur den sistnämnda kategorin på SVT Play i detta nu. Jag talar givetvis om satsningen på true crime som SVT Play-tablån just strösslats med. Visst går det att argumentera att Sveriges Television är sist på bollen. Att man hoppar på tåget när övriga passagerare redan börjat liva av. Men det spelar ingen roll. Att vara bäst kommer alltid vara viktigare än att vara först. Och när det kommer till just true crime är SVT Play bäst i klassen – alla kategorier.
Under samma flik har man lagt ett knippe förstklassiga program som var för sig vore värda en egen hyllningskrönika. Man älskar ju att bli bortskämd. Och SVT kastar lyxgåvor över oss som vore vi alla svårt curlade sladdbarn. Jag älskar det.
”The staircase” är två säsonger högoktanig spänning. Brittiska ”Mordutredningen” är ett tredelat verkligehetsdrama väl värt +++++. Men bäst av allt är nog ”O.J Simpson: Made in America”. De fem episoderna tillhör det bästa jag sett på tv på åratal – alla kategorier. Hur man med hög budget, smart manus och starka arkivbilder lyckas sätta tragedin om O.J Simpson (som hade typ samma status inom sin sport som Zlatan har i fotbollen i dag) i en historisk, kulturell och raspolitisk kontext. Det är rasande smart tv, gripande från första bildruta. Missa inte för allt i världen.

På tal om lyx-tv: CMore storsatsar med ”The young pope”. Har bara knipit ett avsnitt ännu, men det jag sett är så bra att ögonen tåras. Jude Law är fullständigt lysande i rollen som den nya, unga, arroganta och narcissistiska påven Lenny Belardo. Visuellt fulländat och med ett electrosoundtrack värd sin vikt i guld har ”The young pope” mycket som skvallrar om att detta är en modern klassiker. Jag ser gärna mer.

Torsdag kväll får jag mig ett gott skratt då jag ser storkalkonen ”Svartsjön” (TV3).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB