Startsida / Inlägg

Första (spoilerfria) intrycket: Så är ”The crown” – Netflix dyraste serie någonsin

av Sandra Wejbro

Den 4 november har maffiga ”The crown” premiär på Netflix, ett kostymdrama i tio delar som enligt uppgift kostat 100 miljoner pund (vilket är över en miljard i svenska kronor och rätt sinnessjukt).

Serien handlar om Elizabeth Windsor som ska bli drottning i Storbritannien, relationen med maken Philip och den kungliga familjen. Samtidigt får vi följa de politiska intrigerna på 10 Downing Street med en åldrande Winston Churchill vid rodret.

Sedan ”Downton Abbey” gick i graven bör det finnas ett sug efter kostymdrama som ”The crown” säkert kan fylla. Efter att ha sett de första avsnitten kan jag konstatera att allt med serien är ursnyggt och storslaget. Kameraåkningarna imponerar, miljöerna är fläckfria, kostymerna makalösa.

Men främst imponerar skådespelarna – från Claire Foy (Anne Boleyn i ”Wolf hall”) som drottning Elizabeth och Matt Smith (”Dr Who”) som prins Philip till John Lithgow som excentriske Churchill och Jared Harris som Kung George VI.

– De blir mänskliga och avklädda, säger Smith i en intervju.

Det håller jag till viss del med om. Vi får följa med dem in i privata situationer, men samtidigt är min största invändning mot serien att den är lite för okritisk mot kungahuset som institution. De tokiga, ibland rasistiska, grejer prins Philip kan säga slätas över med att han ändå är en rätt spexig, skön person.

Dessutom är det kungliga livet ofta ganska tråkigt. Det finns en dramatik i Elizabeths tronföljd, från den relativa friheten innan till PLIKTEN som drottning, men i övrigt tuffar det på. Den enda som bjuder på lite verkliga intriger är prinsessan Margaret.

Peter Morgan, som även skrev ”The queen” med Helen Mirren, har skapat ett fint och mångbottnat manus som regisseras av Stephen Daldry (”Billy Elliott”). Det finns redan nu en plan för fem säsonger till som ska följa drottningen fram till våra dagar.

God save the queen osv.

Glöm inte att gilla Tv-koll på Facebook

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB