Startsida / Inlägg

SVT:s nakenreality är oväntat intressant – men ”Mammor” en besvikelse

av Sandra Wejbro
Emir och Fredrika har tillverkat ”kläder” av soppåsar de hittade i tvättstugan. Foto: SVT
Emir och Fredrika har tillverkat ”kläder” av soppåsar de hittade i tvättstugan. Foto: SVT

Nakenreality på SVT eller norsk psykiatri-humor på Netflix.

Tv-utbudet hösten 2016 är intressantare än någonsin.

Danmark ligger bakom många internationella tv-succéer genom åren, men nu börjar de nordiska grannarna knappa in. Inte minst Finland, med populära ”Syrror” (TV4) och nya realityserien ”Naken” (SVT) som bygger på Petri Luukkainens dokumentär ”Tavarataivas” (”My stuff”) från 2013 där filmmakaren gjorde sig av med alla prylar under ett år (inklusive kläder).

Första avsnittet av ”Naken” ligger på SVT play och kommer sändas på SVT1 på måndag. I korthet går det ut på att fyra personer ska leva utan saker i en månad. Varje dag får de välja en pryl att ta tillbaka.

Det låter som en småfånig ursäkt att göra rubrikvänlig naken-tv, men blir oväntat intressant. Först och främst på grund av testpersonerna, mobilberoende Mohamed, festglada Torun och paret Emir och Fredrika som träffades på Tinder för ett år sen.

Det andra som slår en är tristessen som uppstår utan tv, musik och telefon. Det tredje hur just denna tomhet ibland ger upphov till påhittighet och kreativitet. Vad är det första man skulle välja att ta tillbaka? Kläder, säng, smink – kanske en roman? Väljer paret saker som kan gynna dem båda eller tänker de egoistiskt? Jag ser fram emot fortsättningen av detta experiment.

Även Norge har sina succéer, som briljanta ungdomserien ”Skam” (NRK play) men

Espen i ”Maniac”.
Espen i ”Maniac”.

också mörka komedin ”Maniac” som nu släppts på Netflix. I våras kom nyheten att ”True detective”-regissören Cary Fukunaga ska göra en amerikansk version med Emma Stone och Jonah Hill.

”Maniac” är något så udda som en serie om Espen, sedan ett år inlagd på psykiatrisk klinik, och alla äventyr han genomlever i sitt huvud. Kontrasten mellan sjukhusets sorgsna blekhet och fantasilivets vilda färgskalor är tragikomik i dess renaste form.

Om både ”Naken” och ”Maniac” är nyskapande på sina sätt, kan man knappast säga samma sak om ”Mammor” (TV3). I korta sketcher (ibland bara enstaka repliker) skämtar bland andra Anitha Schulman och Julia Dufvenius om mammalivet. Med små undantag (Alexandra Rapaport!) känns manus hafsigt och ogenomarbetat, som ett charmigt skolarbete.

På onsdagen ser jag ”The young pope” med Jude Law på C more.

Klang!

”Black mirror” (Netflix). Nya säsongen är lysande.

Jubel!

Glädjen när jag inser att nya säsongen av ”The fall” med Gillian Anderson har premiär på lördag på Netflix.

Glöm inte att gilla Tv-koll på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB