Startsida / Inlägg

Recension: ”The young pope” med Jude Law är riktig lyx-tv

av Karolina Fjellborg
the-young-pope

 

Rate

The young pope

 

C More

 

Del 1-2
Italiensk-spansk-fransk dramaserie av Paolo Sorrentino, med bl a Jude Law, Diane Keaton, James Cromwell, Silvio Orlando och Cécile de France.

 

Premiär 26 oktober

 

”Det är en ny påve nu.”

Orden yttras av Lenny Belardo. 47 år ung, amerikan – och nyligen vald till påve. Och ja, det är verkligen en ny sorts boss i Vatikanen, i italienaren Paolo Sorrentinos underliga, nyckfulla flirt med det bisarra ”The young pope”.

Jude Law är lysande i sin kanske köttigaste roll någonsin, som arrogant, stilig, oberäknelig, narcissistisk och allmänt omöjlig påve, som har tagit sig namnet Pius XIII. Han vill hålla sitt ansikte dolt och inte synas på några souvenirer, för att behålla mystiken kring sin person (med hänvisning till J.D. Salinger, Stanley Kubrick, Daft Punk och Banksy), och frångår protokollet totalt genom att göra nunnan syster Mary (Diane Keaton) till sin närmaste rådgivare.

 
Han är konservativ, omedgörlig och slug, och en av alla han omedelbart trampar på tårna är kardinal Voiello (Silvio Orlando), som hade tänkt sig att en så ung påve skulle bli lätt att manipulera. En annan som är förbannad är hans gamla mentor kardinal Michael Spencer (James Cromwell), som hade bäddat för att själv bli påve.
Maktkampen i Vatikanen kan börja.

”The young pope” är både urtjusig, humoristisk och surrealistisk, med visuellt utsökt komponerade scener och elektronisk musik som förstärker den drömska stämningen.

Sorrentino – som är mest känd för Oscarvinnaren ”Den stora skönheten”, och har en dokumenterad känsla för det Fellini-inspirerade barocka – har gjort riktig lyx-tv för cineaster, som opererar någonstans i gränslandet mellan fantasi, satir och politiskt intrigerande vars rygghuggande och maktmissbruk hade gjort ”House of cards” hala ål Frank Underwood stolt.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB