Startsida / Inlägg

”Bytt är bytt” fortsätter vara en mycket sevärd succé

av Jan-Olov Andersson
remote-jpg-7

Svenskars intresse för antikviteter tycks bara öka.
Därför avslutade nu TV 4 sin tredje succésäsong av ”Bytt är bytt”.

Tre tv-bevis för det stora intresset för gamla prylar:
•SVT:s ”Antikrundan” är en av svensk tv:s allra populäraste programserier. En långkörare som har funnits sedan 1988, med Anne Lundberg som programledare sedan år 2001. Blott apokalypsen kan stoppa ”Antikrundan”.
•Brittiska förlagan har rullat i mer än 30 år och är fortfarande lika populärt. ”Engelska Antikrundan” med Fiona Bruce som programledare, har nu även fått fäste i Sverige. Visas i SVT 2 på vardagskvällar klockan 18.00 och har alltid minst ett par hundra tusen tittare. Trogna tittare får en geografilektion om Storbritannien på köpet.
•Och TV 4:s ”Bytt är bytt” rundade nu av sin tredje succésäsong. Det är för återanvändningskanalen TV 4 något så unikt som ett eget svenskt koncept, som torsdag efter torsdag lockar runt en miljon tittare.
Tittar inte själv varje vecka, antikviteter står inte överst på min lista över intressen.
Men väl på plats i tv-soffan, är det svårt att värja sig.
Ett bra koncept, där de tävlande ska gissa värdet på vitt skilda antikviteter, välja bort ett i taget och förhoppningsvis mot slutet ha det mest värdefulla kvar. En superproffsig programledare (Renée Nyberg) och en kunnig och färgstark expert (Karin Laserow) som har ett munläder som gör att man (nästan…) kan bli intresserad av en gräsligt ful fågelskulptur från Afrika som både har penis och är gravid!
Finalprogrammet hade ett härligt tävlingspar (på bilden ovan ihop med programmets tv-profilerna), som dessutom ville ha pengarna till ett behjärtansvärt ändamål, en stiftelse för barn som ska eller har transplanterat organ. Renée Nyberg i tårar och de tävlande vann näst högsta vinsten, 250 000 kronor. Slutet gott, allting gott.
•TV 4 visade första tv-intervjun med Donald Trump. Han fortsätter säga skogstokiga saker, fast nu på ett mer lågmält och försök till statsmannaaktigt sätt. Brrr…
•Under fredagskvällen är det SVT 1-kväll: ”Go’kväll”, ”Doobidoo”, ”Skavlan” och ”Miriam Bryant live”.

(Ja)
”Wahlgrens värld”, Kanal 5. Sympatisk realityserie.
(Nej)
Vi som såg Fredrik Önnevalls reportage i SVT:s ”Korrespondenterna”, tycker att han snarare borde hyllas än åtalas för att ha hjälpt en 15-årig syrisk pojke.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB