Startsida / Inlägg

Jag har svårt att tänka mig en finare hyllning till Freddie Wadling i ”Så mycket bättre”

av Sandra Wejbro
Rabaeus och Ragnerstam framför ”Korven” i ”Så mycket bättre”. Foto: TV4
Rabaeus och Ragnerstam framför ”Korven” i ”Så mycket bättre”. Foto: TV4

Det blir ett ovanligt ”Så mycket bättre”-avsnitt.

Huvudpersonen är ju inte ens där.

Strax innan inspelningen av ”Så mycket bättre” (TV4) dog Freddie Wadling plötsligt. Visst material hade redan spelats in, så i det hyllningsprogram man valde att göra får vi höra Wadling själv berätta om sin ensamma uppväxt, mobbingen och hur han fann gemenskap och frihet i punken. Det blir mindre flams än vanligt, även om deltagarna enligt Wadlings önskan fick se en sketch som dagens aktivitet – humorklassikern ”Korven” framförd av Johan Rabaeus och Göran Ragnerstam. Jag har svårt att tänka mig en finare, eller mer passande, hyllning till Wadling.

Roligt, bisarrt, punkigt.

Allra bäst med dagen är att vi får en dryg timme Wadling-utbildning, på bästa sändningstid i höstens bredaste, mest folkliga program (efter ”Doobidoo”). Många i vårt land är nog som både Danny Saucedo och Jill Johnson rätt okunniga om hans verk.

Att sen tolkningarna kanske inte blev några större höjdpunkter (förutom Little Jinders version av Cortex ”The freaks”) är en annan sak.

Apropå udda skaparkrafter har Werner Herzogs nya dokumentär ”In i infernot” precis haft premiär på Netflix. Efter grizzlybjörnar och dödsstraff vänder han blicken mot vulkaner, vilket åtminstone i mina öron låter snäppet tråkigare. Men då glömde jag att en Herzog-dokumentär aldrig är tråkig.

Oppenheimer och Herzog i Vanuatu.
Oppenheimer och Herzog i Vanuatu.

Han har nämligen förmågan att alltid hitta de intressanta detaljerna och de udda individerna. Allt är besjälat och förunderligt, och man smittas av den känslan. Kameran riktas lika mycket mot människorna som bor nära vulkaner och de som jobbar med dem, och yvige vulkanologen Clive Oppenheimer blir hans följeslagare. Historien berättas om Katia och Maurice Krafft, ett franskt forskarpar som tog poetiskt vackra bilder av lava, men själva dog i ett vulkanutbrott.

De besöker en indonesisk höns-kyrka, hänger med excentriska fossiljägare i Etiopien och ser vilken roll den mytomspunna vulkanen Paektusan spelar för Nordkoreas ledare.

– Jag är den enda filmskaparen som är mentalt sund, säger Herzog vid ett tillfälle. Oppenheimer nickar och ser lika förundrat förvirrad ut som vi tittare känner oss.

På söndagen ser jag ”Jag älskar Donald Trump” (SVT1 22.50), Michael Moores sprillans nya dokumentär.

Ha!

Tom Hanks som Trump-supporter och David S. Pumpkins i ”Saturday night live”, Kanal 9.

Gah!

Humorinslagen i ”Robins”, SVT1.

Glöm inte att gilla Tv-koll på Facebook

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB