Startsida / Inlägg

Malou von Sivers får samtalen att lyfta

av Jan-Olov Andersson
remote-jpg-6

Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren?
Ja, inte ”Malou efter tio” i alla fall, som påfallande ofta får till samtal som väcker till eftertanke.

En välkänd gåta:
Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren?
Svar: Klockan.
En tv-fråga: Vad är det som går och går säsong efter säsong?
Svar: TV 4:s ”Malou efter tio” på vardagsförmiddagarna. Nu tio år. Ett par hundra tusen tittare dag efter dag. Samtal om allt möjligt här i livet, från lättsamma ting, till (ganska ofta) betydligt djupsinnigare saker som inte sällan väcker till eftertanke.
Veckans tema var vändpunkter och det kan ju vara väldigt mycket.
Från att fotbollslegendaren Stefan Schwarz berättar om metoder som har hjälpt hans autistiske son, till att skådespelarstjärnan Maria Lundqvist berättar om sitt förhållande med 21 år yngre Kristoffer Hellström.
Deras tidigare medverkan i programmet ”väckte kvällstidningsrubriker”, som Malou von Sivers sa när de nu var tillbaka. Att programmet inte väcker ännu fler rubriker, beror förmodligen på det inte bevakas av andra medier så noggrant. Påfallande ofta får Malou, som skapar något slags inkännande lugn i samtalen, sina gäster att vara väldigt frispråkiga.
Om fredagens gäst Jackie Ferm – dotter till nyligen avlidne ökända brottslingen Lars-Inge Svartenbrandt (1945-2016), han har även tagit sig andra namn – kan man kanske tycka att Har hon inte sagt allt som går att säga om sitt liv? I ”Paradise Hotel”, i mängder av intervjuer, i en bok, i den nyligen visade dokumentärfilmen av Daniel Fridell.
Det blev ändå ett intressant samtal om hur hon nu ska gå vidare i livet. Och sedan pratade skådespelerskan Moa Gammel och Thorbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, om allt från frosseri, rädsla och minnen till varför Sverige är så sekulariserat.
Och trägen vinner. Malou har pratat och pratat och pratat i tio år och för två år sedan vann hon Stora journalistpriset.
•Under lördagskvällen ser jag ”Så mycket bättre”, avsnittet som hyllar Freddie Wadling (1951-2016), i TV 4.

(Musik)
Tomas Andersson Wij spelar med: Lars Winnerbäck”, SVT 1. Ett härligt musikaliskt möte.
(Frågelek)
”Doobidoo”, SVT 1. Anders Eriksson och Jan Rippe är klockrena gäster i alla nöjesprogram.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB