Startsida / Inlägg

Som kostymdrama är ”The crown” på Netflix fulländat

av Martin Söderström
maxresdefault

Hur känns det?

Mår ni bra?

Inte?

Låt mig tipsa om lite bra tv som gör dig gladare.

När ni läser det här vet vi hur det gick. Oavsett politisk hemvist kan vi nog alla vara överens om att världens största demokrati (och i förlängningen vi alla) har tagit ett sjumilakliv rakt in i något kallt, mörkt och oförutsägbart. Det känns sådär, om ni frågar mig. Vet inte hur det är med er, men jag personligen känner mest av allt för att krypa ned under ett stort täcke och titta på bra tv tills det känns bättre igen. Känner du likadant? Bra! Låt mig då tipsa om saker att se som kommer att få dig på bättre humör.

”The crown” (Netflix) ramlade in med dunder och brak i helgen. Jag vet flera tv-frälsta kamrater som är eld och lågor över kostymdramat om det brittiska kungs huset. Jag kan delvis förstå varför. ”The crown” är våldsamt stiligt. En kostymserie om Elizabeth II:s tid på tronen (serien tar avstamp 1947) där enorma resurser lagts på det estetiska. Ett majestätiskt kostymdrama av mycket hög kvalitet. Fans av, säg, ”Downton Abbey” lär inte bli besvikna. Jag kan bli lite störd av seriens helt okritiska öga och att dramabiten i dramat inte är särskilt nervpirrande. Men som fägring för ögat är ”The crown” fulländat.

SVT Plays ambitiösa satsning på true crime är en källa till mången god tv-timme. Börja med (briljanta) ”The staircase” (SVT Play). Författaren Michael Petersons fru hittas död vid trappan i parets hem. En olycka? Mord? Rättegångsprocessen följs på ett närgånget och nervpirrande sätt. Missa inte.

På tal om SVT: deras dokumentärinköp brukar hålla hög klass. Missa inte ”Filmens fångar” (SVT Play). Den sanna och horribla historien om hur Nordkoreas diktator Kim Jong-Il kidnappade Sydkoreas främsta skådespelare och hennes producent för att få fart på den egna filmindustrin. Du kommer sitta med tappad haka i 90 minuter, det vågar jag lova.

Torsdag kväll tittar jag vidare på ”Westworld” (HBO Nordic). Se även det som ett tips. 

Hurra!

”Michael Moore i Trumpland” (SVT Play). Än mer värd att se nu när vi vet hur illa det gått.

Nja…

”Bonde söker fru” (TV4). Kom igen. Sluta nu.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB