Startsida / Inlägg

”Westworld” växer sig allt starkare – men är mer ”Lost” än ”Game of thrones”

av Karolina Fjellborg
James Marsden och Ed Harris i avsnitt åtta av "Westworld".
James Marsden och Ed Harris i avsnitt åtta av ”Westworld”.

 

 

Är ”Westworld” HBO:s nya svarta?
Med bara två avsnitt av den första säsongen kvar blir jag allt mer benägen att svara ja.

 
Massorna knäböjer framför ”Game of thrones” altare – men jätten är, sakta men säkert, på väg mot graven.
HBO är alltså i skriande behov av en ny supermegadunderhit, för att behålla sin ställning som tv-marknadens crème de la crème, i en tid av galopperande konkurrens från Netflix, AMC och andra kvalitetsleverantörer.

 
Den tänkta arvtagaren är jätteproduktionen ”Westworld”, som lanserades i oktober, dignande under press och skyhöga förväntningar, och som för att göra en lång och rätt invecklad historia kort handlar om hur perfekt människoliknande robotar – skapta för att spela med i gästernas depraverade fantasier i en vilda västern-temapark – börjar bli medvetna om att något är ur led med deras värld. Samtidigt som det maktspelas och huggs i ryggen på det högteknologiska center där robotarna tillverkas, lagas, uppdateras och programmeras, under översyn av det allt ondare geniet Robert Ford (en allt bättre Anthony Hopkins).

 
Serien förnyades nyligen för en andra säsong, men allt annat hade varit oerhört underligt med tanke på de höga insatserna, så det är fortfarande för tidigt att säga huruvida ”Westworld” blir allt HBO hade önskat sig eller inte.

 

Men stalltipset får ändå bli det här: Ta inte det faktum att ”Westworld” inte direkt har skrivits eller snackats sönder i svenska medier som ett bevis på att serien är en dagslända. Och har du inte redan gjort det – hoppa på kusen och rid in i den här högambitiösa västernhistorien nu.

 

Tittarsiffrorna så här långt har nämligen varit bättre än vad de var för både ”Game of thrones” och ”True detectives” första säsonger, och ”Westworld” bevisar sig mer och mer för varje avsnitt.
Kanske inte som en given efterträdare till just ”Game of thrones”, men definitivt som den bästa, snårigaste och mest vilda-tittarteori-vänliga ”Lost”-släkting vi har sett sedan den fanfavoriten tog avsked för sex år sedan. Det är en värld full av mysterier, vändningar och existentiella spörsmål – och det finns till och med en mystisk Man in Black.

 
De senaste episoderna (åtta av tio finns nu ute på HBO Nordic) har spänt musklerna i alla avseenden – och dessutom bjudit på mer naket än du kan hitta någon annanstans på den här sidan mjukporr.

 

På onsdag tycker jag ni ska kolla in ”Insiativet” på SVT Play.

 

 

 

Ja!
Mycket underhållande om tittarstormar i SVT:s ”Svenska tv-historier”.

 
Nja…
”Mammor!” (TV3) får inte riktigt till det.

 

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB