Startsida / Inlägg

15 tv-favoriter på julbordet 2016

av Karolina Fjellborg
"Pluras jul". Foto TV3.
”Pluras jul”. Foto TV3.

Kalle Anka, Karl-Bertil och familjen Svensson. Naturligtvis.
Men mer då?
Här är årets 15 tv-favoriter på julbordet.

 

 
1. Ljust & fräscht

Fantastiskt underhållande scenshow med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström, om svenskars trendkänslighet och eviga jakt på det perfekta boendet, med stickspår ut i samtiden som täcker in allt från tandhygienister med färdigslitna jeans till påflugna telefonabonnemangsförsäljare och återvinningscentralernas sopsorteringshitlers. Spelades in 2012 men är högaktuell och skratta-högt-för-sig-själv-rolig än i dag.
SVT1, 9 december

 

2. Pluras jul

TV3 drar sitt strå till jul-tv-stacken med sex program pluransk julstämning i Stockholms skärgård. Plura Jonsson lagar julbordsfavoriter och tar en och annan stänkare tillsammans med gäster som Robert Gustafsson, Johan Ulveson och Malena Ernman. Dubbelavsnitt på uppesittarkvällen den 23:e.
TV3, 13 december

 
3. Jorden runt på 6 steg

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson reser några varv runt jorden igen, i en andra omgång av starka programkonceptet ”Jorden runt på 6 steg”, som alltså går ut på att testa six degrees of separation-teorin (att alla i världen är kopplade till varandra via relationer i max sex steg). Den här gången är det Charlie Sheen, Pamela Anderson, Jeremy Clarkson och Michael Bolton som ska hittas. (Tre av avsnitten ligger redan ute på Dplay.)
Kanal 5, 13 december

 
4. Barry

En film för alla oss som saknar Barack Obama redan innan han har klivit av sin post som den fria världens ledare. Devon Terrell spelar en ung, universitetsstuderande variant av honom, i den här lovordade dramabiografin av Vikram Gandhi.
Netflix, 16 december

 

 

5. Och så var de bara en

Riktigt elegant BBC-filmatisering av Agatha Christies klassiska bok om hur tio personer som bjudits ut till en ö mördas en efter en. Med bland andra Sam Neill, Miranda Richardson och ”Game of thrones”-favoriten Charles Dance. Två långfilmslånga delar.
TV4, 17 december

 

 
6. Struggle for life

Just som tonårsmästerverket ”Skam” är på allas läppar, är ännu en norsk pärla på väg hit. ”Struggle for life” (”Kampen for tilværelsen”) är en delikat märklig dramakomedi om hur en fattig polsk lingvist åker till Norge för att mjölka pengar ur den pappa han aldrig har träffat. Samtidigt, i fina radhusområdet, är den norska medelklassen fullt upptagen med sina i-landsbekymmer. Om kontrasten mellan de som verkligen måste kämpa för att hålla sig flytande och de som dignar under tyngden av självtillverkade välfärdsproblem. Två säsonger landar samtidigt.
HBO Nordic, 19 december

 

7. Kylie Minogue sjunger in julen

Det bjuds såklart på både mer och mindre juliga konserter åt höger och vänster, men jag väljer denna härliga och kitschiga, med evigt piffiga Kylie Minogue i Royal Albert Hall i London. Både egna hits och klassiska julsånger framförs, gäster dyker upp – och man har spårat ur fullständigt med scenkläderna.
SVT1, 21 december

 

8. På spåret julspecial

Vi som inte kan få nog av tv:s bästa frågesport sitter bänkade när det görs uppehåll i den ordinarie säsongen för det här två timmar långa specialprogrammet. Fredrik Lindström mansplainar jultraditioner, särskilt inbjudna tävlar och tävlingsmoment från tidigare säsonger gör comeback.
SVT1, 23 december

 

9. Trolljakten

Nytt animerat Netflix-original för barn som är lite extra spännande även för oss vuxna eftersom det är filmsnitsaren Guillermo del Toro som ligger bakom. Om hur en tonårig pojke hittar en mystisk amulett, upptäcker en hemlig trollcivilisation och dras in i en uråldrig kamp mellan gott och ont.
Netflix, 23 december

 

 
10. Fröken Frimans krig

Den trivsamma, småkomiska men i botten allvarliga och viktiga SVT-serien om banbrytande kvinnokamp i förra sekelskiftets Sverige har blivit lite av en ny, förnämlig jultradition. Nu kommer säsong tre, och fajten som rivjärnet Dagmar Friman (Sissela Kyle) och hennes kvinnokooperativ ska ta den här gången gäller villkoren för Stockholms prostituerade. Tre avsnitt.
SVT1, 25 december

 
11. Kvinnorna på fröken Frimans krig

Den här dokumentärserien i två delar – en sorts följeslagare till ”Fröken Frimans krig” – tycker jag nästan borde vara obligatorisk, med tanke på hur kvinnor som har gjort skillnad systematiskt har utelämnats ur historieböckerna. Kattis Ahlström reser i fotspåren efter verklighetens hjältinnor Anna Whitlock, Ann Margret Holmgren, Karolina Widerström och Frigga Carlberg. Aldrig hört talas om människorna? Nej, precis. I rest my case, så att säga.
SVT2, 26 december

 
12. Delhis vackraste händer

Mikael Bergstrands bok har blivit SVT-serie i tre timslånga delar. Björn Kjellman gör huvudrollen som fyrkantiga, frånskilda Göran Borg, som älskar sitt Malmö men får ett ryck och drar till Indien efter att ha fått sparken. Där uppstår kulturkrockar men även kärlek. Hannes Holm har regisserat och också varit med och skrivit manus.
SVT1, 1 januari

 
13. Doktor Thorne

Ett inte perfekt men absolut underhållande kostymdrama i tre delar av ”Downton Abbey”-skaparen Julian Fellowes, efter Anthony Trollopes roman från 1858. Det handlar om typiska brittiska kostymteman som kärlek, klassfrågor och socialt strategispel i fina salonger, men även en hel del om drickande och pengaproblem. Tom Hollander gör titelrollen men störst intryck gör alltid karismatiska Ian McShane som den alkoholiserade rikemannen sir Roger Scatcherd.
SVT2, 1 januari

 

14. Stjärnorna på slottet

Ingen jul utan ”Stjärnorna på slottet” – programmet som en gång satte i gång den lavinartade kändisar-äter-och-pratar-om-jobbiga-saker-programvågen. I år är det ett relativt ungt gäng – Magnus Uggla, Lia Boysen, Johannes Brost, Sofia Ledarp och Gunnel Fred – som flyttar ihop.
SVT1, 1 januari

 
15. Saknad

Colin Nutleys första tv-serie på en herrans massa år heter ”Saknad”, och är ett kriminaldrama. Och ramla nu inte av stolen av chock, men det är alltså Helena Bergström som gör huvudrollen. Hon spelar poliskommissarie Maja Silver, som tar sig an fallet med en mördad, utmärglad flicka i det svenska bibelbältet. Molly Nutley spelar Majas dotter, och i övriga roller syns Samuel Fröler, Julia Dufvenius, Johan Widerberg och Vanna Rosenberg.
C More, 1 januari

 

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB