Startsida / Inlägg

Missa inte på tv i kväll – fortfarande högaktuell skrattfest med Schyffert & Lindström

av Karolina Fjellborg
Foto Mats Bäcker.
Foto Mats Bäcker.

 

Roligast på tv i helgen?
Schyfferts och Lindströms ”Ljust & fräscht”, utan tvekan.
”Ett svenskt kök i dag börjar närma sig prislappen på en JAS 39 Gripen. Fyller ungefär samma funktion. Ska förmodligen aldrig användas, det är mest till för att hota och skrämma grannarna.”

”Ska man behöva plocka ut vabdagar för att slänga en sprucken pulka i det här jävla landet? Det är ju lättare att bli av med herpes än att slänga några gamla Dagens Nyheter och det går ju för fan inte.”

”På 70-talet fick man ta mig fan slita sina jeans själv… I dag fuskar vi i stället. Vilken jävla snustorr tandhygienist som helst som ska gå och köpa sig ett par brallor ser ut som att hon har supit och knarkat och knullat sig runt hela USA ihop med Guns N’ Roses.”

”Jag vill inte välja en enda grej till. Lös det ni. Jag skulle bara vilja kunna gå genom en galleria utan att varje gång bli gruppvåldtagen av en massa 16-åringar med Idol-Danny-frisyrer som ska pracka på mig något jävla Halebop-abonnemang.”

 

Ja, det blir stor citatfest i SVT i kväll, när Henrik Schyfferts och Fredrik Lindströms hyllade humorshow ”Ljust & fräscht” sänds.
Fyra år efter att den spelades in visserligen – men utan att egentligen ha tappat ett uns aktualitet.

För visst, många trender har kommit och lika många har gått – men svenska folkets trendkänslighet består. Och det är den som är grejen i det som upphovsmännen själva kallar ”en lokalrevy för ängslig innerstadsmedelklass”.

Det är stor livsstilshumor som tar avstamp i jakten på det perfekta boendet och hur vi svenskar håller på att renovera ihjäl oss, för att sedan göra en mängd stickspår ut i samtiden.
Bland för många val och för höga krav, förljugna inredningsmagasin som utger sig för att inspirera men bara framkallar missnöje och avundsjuka, kärnfamiljer som spricker för att varenda kotte håller på och förverkligar sig själv, och småbarn som släpas runt på ur och skur-dagis för att det ger deras föräldrar hög status.
Bland svinigt dyra färdigslitna jeans, livslånga räntefällor, föräldramöten där någon drar i gång en Nürnbergrättegång för att det har förekommit socker på utflykterna, och återvinningscentraler som har öppet ”mellan 9.30 och halv tio var fjärde palmsöndag”.

Helt suveränt roligt. Se på SVT Play om du missade.

 

På lördag kollar jag in israeliska ”Fauda” på Netflix. Nobelmiddag som tv-underhållning begriper jag mig inte på.

 

Ja!
”Selmas saga” (SVT1/Barnkanalen). Förra årets julkalender var smartare men i kategorin idiotsäkert julmys är denna perfekt.

Nej!
”Huset fullt – igen” (Netflix). Inte bara en utan TVÅ säsonger av denna hutlöst dåliga serie på ett och samma år.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB