Startsida / Inlägg

Årslistedags! De bästa tv-serierna 2016

av Karolina Fjellborg

 

Vilka serier var bäst 2016?
Nöjesbladets tv-experter Sandra Wejbro, Jan-Olov Andersson och Karolina Fjellborg har valt sina favoriter.

 

 

SANDRA WEJBROS FAVORITER

 

hodor

1. ”Game of thrones”, HBO Nordic

Drakar, white walkers – och Hodor. Jag har kanske blivit hjärntvättad efter alla timmar i poddinspelning av ”Tronspelet” men ”Game of thrones” framstår alltmer som den perfekta serien. Drama, politik, fantasi – och monumental dystopi i en helt egen, intrikat uppbyggd värld. Blir dessutom bara bättre och bättre.

 

skam-sa%cc%88song-tre-e1482089184180
2. ”Skam”, SVT/NRK

Jag är knappast ensam om denna besatthet – för norska ungdomsserien ”Skam” har tagit Norden med storm denna höst. Tredje säsongen med Isak och Even är min favorit hittills. Igenkänning, romantik, humor och psykologiskt drama för såväl ungdomar som oss lite äldre.

 

horace-and-pete
3. ”Horace and Pete”, louisck.net

Louis CK skrev, regisserade och lade ut denna udda fågel i tv-världen på sin egen hemsida. Tyvärr satte ”Horace and Pete” också komikern i miljonskuld, trots att den hyllades för sin existentiella nerv och värme. Med lysande skådespelare som Steve Buscemi, Laurie Metcalf och Alan Alda.

 

nsu-beate-zschape-anna-maria-muhe
4. ”NSU German History X”, snart på SVT

Denna tredelade tyska serie om den nynazistiska terrorgruppen NSU som misstänks ha begått minst tio mord, två bombangrepp och 15 rånöverfall från år 2000 är glödhett aktuell i en tid av extremism och social utslagning. Rättegången mot Beate Zschäpe, den enda överlevande efter de andras självmord, är en följetong i tysk media just nu. Obehagligt, angeläget och engagerande – SVT har sedan länge haft den på lager men inget sändningsdatum är satt ännu.

 

gallery-1474645506-stranger-things-lucas-dustin
5. ”Stranger things”, Netflix

Mysig melankoli med perfekt tonträff. ”Stranger things” är en härlig karamell för oss som älskar mysterium, Winona Ryder och nördiga, mobbade barn som får bli hjältar.

 
Bubblare: ”Casual” (HBO Nordic), ”Divorce” (HBO Nordic), ”Better things” (HBO Nordic), ”Veep” (HBO Nordic/C More), ”The walking dead” (Kanal 9), ”American crime” (Kanal 9), ”Westworld” (HBO Nordic), ”The night of” (HBO Nordic), ”The crown” (Netflix), ”Midnattssol” (SVT), ”The fall” (Netflix), ”Transparent” (Viaplay), ”Line of duty” (SVT), ”The Americans” (Netflix), ”Insecure” (HBO Nordic), ”Lady Dynamite” (Netflix), ”Catastrophe” (SVT), ”Difficult people” (HBO Nordic), ”The girlfriend experience” (C More).

 

 
JAN-OLOV ANDERSSONS FAVORITER

 

Dominic West as Noah and Maura Tierney as Helen in The Affair (season 2, episode 8). - Photo: Mark Schafer/SHOWTIME - Photo ID: TheAffair_208_6186

1. ”The affair”, HBO Nordic

Kärlek, sex och otrohet bland en grupp människor i och i närheten av Montauk, längst ut på Long Islands spets tjugo mil från New York. Man älskar att hata sexmissbrukande författaren Noah Solloway (Dominic West). Man lider med exhustrun (Maura Tierney). Man försöker förstå sig på Noahs första älskarinna (Ruth Wilson). Och inte blir serien sämre av att hon nu i tredje säsongen flyttat in i samma lägenhetskomplex där jag själv har bott under två somrar…

 

episode-01-1920

2. ”The night of”, HBO Nordic

Började med att en ung pakistan-amerikan (Riz Ahmed) hade en mardrömsnatt på Manhattan och slutade som en oerhört mångfacetterad historia om mord, sex, lögner, rättvisa och rasism. Med John Turturro i något av sitt livs roll som en slags märklig brännvinsadvokat.

 

 

landscape-1458668894-10401753-low-res-line-of-duty
3. ”Line of duty”, SVT

Tredje omgången av den brittiska serien där kriminalinspektör Steve Arnott och polisens antikorruptionsenhet AC-12 fick ett nytt fall, var den bästa hittills. Och det säger inte lite, då detta är en av brittisk tv:s bästa polisserier på åratal. Grymt välspelad och spännande.

 

 

p03g1npq
4. ”The night manager”, C More/TV4

Danska regissören Susanne Bier behärskar även thrillergenren, visade hon med miniserien efter John le Carrés roman ”Nattjänst”. Tom Hiddlestons gestaltning av nattportiern som anlitas för att avslöja internationella vapenhandlare, fungerar utmärkt som auditionfilm för honom att ta över James Bond-rollen.

 

kit-harington-as-jon-snow-in-game-of-thrones-season-6-episode-9
5. ”Game of thrones”, HBO Nordic

Har blivit som Melodifestivalen. Mer ett evenemang än en normal tv-serie. Snudd på omöjligt att hänga med i alla intriger och rollfigurers öden. Men det är fortfarande kul att se hur de ska överträffa sig själva i vålds- och nakenorgier och vilka skådespelare som ska överleva och vilka nya namn som ska dyka upp i oväntade nya roller.

 
Bubblare: ”Westworld” (HBO Nordic), ”Midnattssol” (SVT), ”Marcella” (Netflix), ”Gåsmamman” (C More/Kanal 5), ”Det mest förbjudna” (SVT), ”11.22.63” (Fox), ”Catastrophe” (SVT), ”Fallet O.J. Simpson: American crime story” (SVT), ”Deutschland 83” (SVT), ”Springfloden” (SVT).

 

 

KAROLINA FJELLBORGS FAVORITER

 

old-melisandre-asseen-in-episode-1-of-hbos-game-of-thrones-season-6-670x376
1. ”Game of thrones”, HBO Nordic

HBO:s fantasymonster fortsätter att vara tv-serien som äter alla andra tv-serier till frukost. Den sjätte säsongen minns jag främst för Jon Snows återuppståndelse (cliffhanger-guld!) men även för att Sansa Stark sent omsider visade musklerna, för att fullblodspsykopaten Ramsay Bolton äntligen fick gå en grym död till mötes, för nakenscenen med Melisandre som uråldrig och såklart för stackars Hodors öde. Hold the door!

 

okeowo-riz-ahmeds-tragic-transformation-the-night-of-1200
2. ”The night of”, HBO Nordic

Jag blev förhäxad på nolltid av den här långsamt pyrande uppvisningen i pedantisk HBO-kvalitet, som fick mig att tänka på gamla älsklingar som ”Oz” och ”The wire”. Sorgset och uppgivet om en ung, mordåtalad pakistansk-amerikansk student och den bespottade advokat som tar sig an hans hopplösa fall.

 

150316-news-peoplevoj
3. ”Fallet O.J. Simpson: American crime story”, SVT

En suverän – fängslande, upprörande och underhållande – skildring av ett rättsfall man trodde var söndertuggat. Med skådespeleri som blåste en av stolen. Blir spännande att se vad Ryan Murphy gör med säsong två och tre av ”American crime story”, som ska kretsa kring efterdyningarna av orkanen Katrina respektive mordet på Gianni Versace.

 

the-americans-season-4-episode-4-chloramphenicol
4. ”The Americans”, Netflix

Efter att ha blivit kriminellt förbisedd i flera år, blev den här serien om gifta KGB-agenter med familj i kalla krigets USA äntligen insläppt i värmen av Emmyjuryn. Det var verkligen på tiden, eftersom ”The Americans” är ett av 10-talets stora, odiskutabla tv-mästerverk.

 

veep_season_5_trailer_screengrab_h_2016
5. ”Veep”, HBO Nordic/C More

Julia Louis-Dreyfus är en gigant till komedienne, och ”Veep” är tv:s tveklöst vassaste komedi, där det inte finns en enda svag länk och inte en scen, inte en enda replik, någonsin trampar snett. Och årets politiska cirkus i USA gjorde den knappast mindre angelägen.

 
Bubblare: ”Midnattssol” (SVT), ”Skam” (NRK/SVT), ”Deutschland 83” (SVT), ”Stranger things” (Netflix), ”Atlanta” (Fox), ”Westworld” (HBO Nordic), ”Catastrophe” (SVT), ”Transparent” (Viaplay), ”Det mest förbjudna” (SVT), ”Better call Saul” (Netflix), ”Crazy ex-girlfriend” (Kanal 11).

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB