Startsida / Inlägg

Kent var Sveriges mest överskattade rockband – men har fått en habil SVT-dokumentär

av Jan-Olov Andersson
svt-viarintelangredarsistaare-2015-e00-68f8_415x405

Det är, naturligtvis, helt rätt av SVT att göra en dokumentär om Kents sista år.
Men Sveriges största rockband var också Sveriges kanske mest överskattade rockband.

I min bok är det Eldkvarn. I många andras är det Ebba Grön och/eller Imperiet. Popularitetsmässigt är nog ändå Kent landets största rockband genom tiderna, så det är naturligtvis helt rätt att låta Per Sinding-Larsen – vid 51 års ålder fortfarande SVT:s pop- och rockslyngel – att dokumentera bandets sista år. Sista skivan, turnén och konserten, med lite tillbakablickar.
Läste Aftonbladets suveräna Kent-magasin som kom i mitten av december och tänkte att jag kanske hade fel. Lyssnade sedan genom Kents greatest hits och insåg att det hade jag inte alls. Från att ha varit ett intressant gitarrband, blev de mer av ett synthband, nästan lika tråkiga som Depeche Mode. Rejält överskattade.
Med det sagt, har tveklöst sångaren/kompositören Jocke Berg skrivit ett antal melodier som är klassiker. Och texter som har satt ord på vad många känner.
En gång på bandets stamkrog Folkhemmet föreslog jag för en medlem att de borde sparka Jocke Berg och ge honom en Brian Wilson-roll som enbart låtskrivare. Sedan kunde vem som helst med mindre gnällig sångröst, typ Johan Kinde, ta över sångmikrofonen. Kent-musikern nyktrade snabbt till och sa:
– Det skulle jag inte ens våga skämta med Jocke om…
Extra kul därför att Jocke Berg i måndagens första del av ”Vi är inte längre där (sista åren med Kent”), i SVT 1, faktiskt säger att han från början inte ville sjunga, det blev mest så för att han hade skrivit låtarna.
Totalt över två timmar Kent blir för mycket för mig, men annars har Per Sinding-Larsen (på bilden ovan, med Kent i bakgrunden) gjort ett habilt jobb. Om hur Kent bildades. Om vilka de är. Om hur Jocke Berg skriver låtar. Möte med fans. Men filmen fångar ganska dåligt den magi som jag antar uppstår när de uppträder.
•Under tisdagskvällen ser jag hellre ”Orup på Rondo” i TV 4, än fortsättningen på Kent-dokumentären. Såg Orups allra sista konsert på turnén live, det var snudd på Rate.

(Prat)
”Kvinnorna på Fröken Frimans tid” (SVT 2). Angelägen dokumentär, men kvinnorörelsens tidiga historia berättas betydligt rappare i dramaserien.
(Sport)
Zlatan Ibrahimovic var charmigare i ”Den unga Zlatan” (SVT 1), men fortfarande supereffektiv i matchen med Manchester United (TV 3).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB