Startsida / Inlägg

Framtidens tv är en jäkla röra – och det är inte ditt fel.

av Martin Söderström

pac-man-screen-shot-112515-10-08-am
Tablå-tv kommer att leva länge till.
Om inte annat för att alternativen är för krångliga.
Framtidens tv är en jäkla röra och det är inte ditt fel.
Det är snart 2017 och framtiden har aldrig känts längre bort. Åtminstone ur ett tv-perspektiv. Tv-kanalerna har traditionsenligt pepprat tablåerna med påkostade godsaker såhär i jul- och mellandagarna. Folk har tid att kolla på linjär tv, och gör det också gärna. Jag förstår dem mer än någonsin. Inte bara för att kanalerna har varit grymma på att satsa på breda, tunga kort. Utan mest för att det bara fungerar. Du behöver inte kunna en massa teknik, äga en massa prylar eller prenumerera på en rad olika tjänster. Det är tv-tv, och du vet hur det funkar. Det är värt mer än man tror.
Missförstå mig rätt. Jag älskar framtiden. Älskar tanken på hur all världens tv en dag ska ligga framför mina fötter genom ett enkelt knapptryck. Vi är inte där än. Visst, allt fler svenska hushåll har en streamingtjänst. Men som det ser ut just nu är framtidens tv en jäkla röra. En härva av tjänster, appar och bolag som är svår att överblicka och svår att förstå. Det har inte gjort livet enklare, som teknik ju är menat att göra. Tvärtom. Och det är inte ditt fel.
Hur vi konsumerar tv genomgår fortfarande en hiskelig förändring. Jag frågade några vänner hur de tittar på tv. ”Jag ser på Netflix i min Xbox”, sa en. ”Jag strömmar HBO Nordic från min iPad till min Apple TV”, sa en annan. ”SVT Play i mobilen”, sa en tredje. Det kan leda in på filosofiska frågor som vad tv egentligen är. Men mest visar det med plågsam skärpa hur fragmenterat och svågreppbart det vi en gång kallade för dumburken har blivit.
Jag skriver om tv som en del i mitt jobb, jag älskar teknik och jag har bra koll på det senaste. Men för att göra något så till synes enkelt som ett ha koll på de senaste tv-serierna behöver jag minst fyra olika abonnemang på streamad tv, prylar och kunskap om hur de lirar ihop. Mina äldre släktingar streamar inte alls, för de vet inte hur. Och det är fortfarande för knepigt. Så vi ser på tablå-tv tillsammans. Det blir enklast så. Och det bara funkar.
Torsdag kväll tittar jag på ”SVT Nyheters årskrönika” (SVT1).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB