Startsida / Inlägg

Olustig frikyrkomiljö och en suverän Johan Widerberg sätter krydda på Colin Nutleys ”Saknad”

av Karolina Fjellborg
ccvtpn57h2gregzfcp8e

 

Rate

Saknad

 

C More

 

Del 1-2
Svenskt kriminaldrama av Colin Nutley från 2017, med bl a Helena Bergström, Molly Nutley, Johan Widerberg, Samuel Fröler och Julia Dufvenius.

 

Premiär den 1 januari

 
När Colin Nutley ger sig in på tv-arenan och regisserar ett kriminaldrama är det, givetvis, en familjeaffär, där hustrun Helena Bergström spelar huvudrollen och dottern Molly Nutley spelar hennes rollfigurs dotter.

 
Det börjar med att poliskommissarie Maja Silver (Bergström), som är verksam i Stockholm, återvänder till Bogesund – den småstad i det svenska bibelbältet som hon en gång lämnade, av anledningar vi lär få klara för oss längre fram.
Hon har åkt dit för att försöka återförenas med dottern hon lämnade kvar (Nutley), men blir snart, som poliser tenderar att bli i sådana här serier, indragen i ett mordfall – som snart utökas med ytterligare ett försvinnande.

I båda fallen handlar det om djupt religiösa, nyfrälsta flickor, så Maja och hennes nygamla kollegor på orten börjar nysta i frikyrkoförsamlingen Kristi Sal.

”Saknad”, vars manus är skrivet av Peter Lindblom, dras med ett lite ansträngt anslag och en dialog som inte alltid känns helt naturlig. Speciellt när konflikten mellan proffsiga storstads-Maja och småstadskomplexiga gamla arbetsbekantskaper ska tydliggöras.

Men den olustiga frikyrkomiljön blir en pikant krydda på det välkända upplägget med hur en liten ort påverkas av plötsliga våldsdåd, och som den obehagliga pastor Stein, som styr sin församling med järnhand, stjäl Johan Widerberg varenda scen han är med i. Precis som han gjorde som ”Minken” i SVT-serien ”Springfloden”.
Även Samuel Fröler är stark i rollen som en pappa med hemligheter, och alltid kompetenta Bergström har ett fint samspel med Nutley som mor och dotter med en trasig relation. (Kanske för att de ÄR mor och dotter, men ändå.)

Plus också för fin, stämningssättande musik av Daniel Norgren.

 
Ingen sensation, men tillräckligt spännande och ett fullt respektabelt kriminalhantverk.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB