Startsida / Inlägg

”The walking dead” tappar tittare – hur ska de lösa sitt svåra pussel?

av Sandra Wejbro

ska%cc%88rmavbild-2016-12-05-kl-21-04-26

”The walking dead” fortsätter tappa tittare i USA.

Men nu kanske zombieserien äntligen börjar få fart igen.

Tillsammans med ”Game of thrones” (HBO Nordic) kan man nog utnämna ”The walking dead” (Kanal 9/Dplay) till en av västvärldens absolut största serier. Den har också bland de mest trogna fansen.

Men nu har något hänt. Under sjunde säsongen minskar tittarskaran för varje avsnitt i USA. Teorierna om varför är många (och här kommer några mindre spoilers för den som inte hunnit till säsong sju).

Främst handlar det om den vidrigt blodiga chocköppningen av säsongen, där två av seriens mest populära rollfigurer brutalt dödades. Grymheten blev för utstuderad och spekulativ, även för en luttrad zombie-publik. Men kanske handlar det mer om att ”The walking dead” numera inte bara fokuserar på Ricks (Andrew Lincoln) grupp, utan på flera olika samhällen samtidigt. Det blir många schackpjäser som ska ställas upp, men inte mycket action. Ännu.

Förra avsnittet var ett riktigt bottennapp som helt fokuserade på en rollfigur få bryr sig om (Tara) i ett nytt samhälle som inte alls fungerade dramaturgiskt (ett kvinnosamhälle som lever på fisk lät kanske som en bra idé på pappret).

Då är det en liten lättnad att komma till det senaste, sjunde avsnittet. Nu är vi äntligen tillbaka i spänningen mellan Negan (Jeffrey Dean Morgan) och Rick. Öppningen med Michonne (Danai Gurira) med två zombies bakom sig (vilket speglade hennes iskalla entré i serien) var en snygg bild. Att vi äntligen fick se Negans stora fabrik i sin skräckinjagande helhet var också imponerande.

Nu närmar vi oss ett avgörande i nästa avsnitt (mitten av säsongen) som antingen kommer föra handlingen framåt eller irritera fansen med ännu en trött cliffhanger (någon dör, men vem?).

Jag hör till dem som fascineras av tanken på dessa olika typer av samhällen som växer upp i bakvattnet av ”civilisationens undergång”. Hur ska man organisera sig? Under en stark ledare, med demokrati, terror, isolation eller genom myter och undergivenhet.

Det gäller bara att ”The walking dead” är smarta nog att lösa sitt eget komplicerade pussel nu.

I dag ser jag premiären av dramakomediserien ”Juicebaren” på SVT Play.

Science fiction

”Westworld” (HBO Nordic) fick en fin säsongsavslutning. Filosofi, existentialism, drama.

Science

”Vetenskapens värld” (SVT2) med Nobels medicinpristagare Yoshinori Ohsumi som haft svårt för karriärstänkande och i stället säger: ”Jag ville njuta av vetenskapen så länge som möjligt”.

Glöm inte att gilla Tv-koll på Facebook!

Läs Tv-kolls recaps av ”The walking dead” här

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB