Startsida / Inlägg

Snodda skämt talar inte till ”Juicebarens” fördel

av Martin Söderström
Juicebaren. FOTO: SVT.
Juicebaren. FOTO: SVT.

Så många serier.
Så lite tid.
Här är åtminstone två stycken som ni inte behöver bry er så mycket om.
Det är mycket nu. Massor med tv – betydligt mindre tid. Det är lätt att se play-tjänsternas stora genomslag som en välsignelse. Att slippa vara styrd av tablåer och klockslag. Det är bra och modernt. Å andra sidan är anstormningen av program som pockar på uppmärksamhet så mycket större än tidigare. I grund och botten något positivt, förstås. Men det är svårt att hinna med. Trots att jag som en del av mitt jobb skriver om tv-program så får jag allt svårare att mäkta med. Tiden räcker inte till att hinna glutta på allt nytt som ska vara så bra. En del är förstås mindre bra, men kräver tid för tittning ändå. Som nya ”Juicebaren” (SVT Play). En flyktig betraktelse över hippa innerstadsstockholmares liv och tankar 2016. Inte den skitnödiga hipstersatir som trailern låter skvallra om, utan snarare en ganska finlemmad skildring av den bubbla som uppstår i urbana trendmiljöer när intrycken utifrån (från, säg, resten av Sverige) inte existerar. Småkul, men utan den tyngd i avstampet som krävs för att nå riktigt långt. Att serieförfattarna dessutom snor (eller lånar?) skämt från vissa välkända amerikanska komiker talar knappast till seriens fördel.

Viaplay kontrar med sci fi-mackan ”Timeless”. Tidsresedramat har onekligen en del som talar för det. Som att Shawn Ryan (mannen bakom min absoluta favoritserie ”The shield”) och Eric Kripke (”Supernatural”) ligger bakom. Tyvärr räcker det inte för att rädda en serie som inte riktigt bestämt sig för vad den vill vara. Med hjälp av en tidsmaskin ska huvudpersonerna (en vetenskapsman och en soldat) hindra någon sorts tidshoppande superskurk från att ändra USA:s historia. Ja, ni ser. Premissen är konstig och tunn. I synnerhet som ”Timeless” stannar upp och tar sin egen story på djupaste dramatiska allvar lite för ofta. Det håller den inte för. Jag har sett de första två avsnitten. Har mycket svårt att tänka mig att det blir fler.

Onsdag kväll tittar jag på alltid utmärkta ”Hitlåtens historia” (SVT2).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB