Startsida / Inlägg

”Big little lies” – en delikat miniserie du inte vill missa en minut av

av Karolina Fjellborg
Big-Little-Lies

 

Rate

Big little lies

 
HBO Nordic

 
Del 1-4
Amerikansk miniserie från 2017 av David E. Kelley, med bl a Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård och Laura Dern.

 

Premiär den 20 februari

 

Reese Witherspoon lyser allra starkast i en lång rad stora stjärnor i den här delikata, snaskiga men ändå inte ytliga miniserien i sju delar från HBO – skriven av David E. Kelley efter Liane Moriartys bok med samma namn, svalt och elegant regisserad av Jean-Marc Vallée, och alldeles lysande välspelad.

Skådeplatsen är kuststaden Monterey i Kalifornien – där alla slår vakt om en perfekt fasad men skvaller, agg, missunnsamhet, välvaktade hemligheter och små lögner som blir stora (och därmed farliga) ligger och bubblar under den välbärgade, passivt aggressivt artiga ytan. Och där vad som började som ett bråk mellan småbarn nu har fått gruvliga konsekvenser och slutat i mord.

 
Vi vet varken vem som är offret eller vem som är mördaren, men ska nu få hela historien berättad i tillbakablickar, medan grannar och bekanta som har kallats in till polisens förhörsrum efter mordet kommenterar och skvallrar kring den annalkande tragedin.

 
Jane Chapman (Shailene Woodley) är lite av en katt bland hermelinerna i Monterey. En ung ensamstående mamma med en mörk historia, som är precis nyinflyttad i stan när hennes son blir anklagad för att ha tagit stryptag på en flicka i samma klass första dagen i skolan.

Flickan är dotter till Renata Klein (Laura Dern); en framfusig powerkvinna med kort stubin, som har armbågat sig framåt och uppåt i karriären, men i själva verket har dåligt samvete för att hon inte är en hemmamamma som de andra helikoptermorsorna.

Renata tänker gå till botten med incidenten – men till Janes försvar rider då Madeline Martha Mackenzie (Witherspoon) in. En fantastiskt långsint social strateg och mästermanipulatör som aldrig har stött på en maktkamp hon inte har velat ta.

Med i bilden är även Madelines bästa väninna Celeste Wright (Nicole Kidman), som är sval och samlad på ytan men lever i ett destruktivt och inte så lite skruvat förhållande med sin yngre make Perry (Alexander Skarsgård, i en roll du kommer älska att hata).

 
”Big little lies” är ett spännande mordmysterium, men också fyra fascinerande, mångbottnade kvinnoporträtt och en studie i social krigsföring alfamammor emellan.

Du kommer inte vilja missa en minut.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB