Startsida / Inlägg

SVT:s ”Det stora fågeläventyret” – som ett andningshål i tablån

av Karolina Fjellborg
sf

 

Fågelskådning som kändisunderhållning stöpt i ”Let’s dance”-form?
”Det stora fågeläventyret” lät som en idé pitchad av någon hög på klorofyll.

 

 
En av SVT: stora nya satsningar den här våren är alltså ”Det stora fågeläventyret”, där sju kändisar (av varierande kaliber) paras ihop med varsin ornitolog, för att tävla i fågelkunskap, under ledning av ”Mitt i naturens” Martin Emtenäs.

 
Formatet, som är holländskt från början, har moment som för tankarna till ”Mästarnas mästare” – men framför allt är det förstås ”Let’s dance” gyllene glitterskor som ”Det stora fågeläventyret” har försett med gummisula och högre skaft, för att anpassa dem till ett mer fotriktigt äventyr ute i skog och mark.

 
Med all respekt för alla som ägnar sig åt fågelskådning ska jag erkänna att jag trodde att SVT med mig skämtade aprillo när jag först läste om det här programmet. Nog för att de kan kosta på sig, och ska, göra program som de kommersiella kanalerna inte skulle ta i med tång – men tystnad, tålamod, väntan, termoskaffe och annat man associerar med fågelskådning… Det är inte direkt sprängstoff för reality-tv. Och inga ingredienser som gifter sig på ett självklart sätt med kändisbaserad primetimeunderhållning.

 

Nu är det första programmet sänt (och själv har jag även sett nästa veckas avsnitt), och medan jag varken ser en given tittarsuccé för SVT eller en vår där folk springer benen av sig för att bli medlemmar i Sveriges ornitologiska förening, har ”Det stora fågeläventyret” en så kallad likeability, en behaglighet, som är svår, eller kanske framför allt onödig, att ifrågasätta.

 
Visst är det svårt att se vilka tittare som egentligen är tänkta att följa programmet. Inbitna fågelskådare som tar sin hobby och sin livsstil på största möjliga allvar lär hitta massor att reta upp sig på när amatörer som inte kan skilja på en platspåse och en svan stövlar runt och jagar fåglar på ett rätt offensivt sätt. Tänk angreppssättet hos en femåring som har fått syn på några duvor i en park.
Och som familjeunderhållning har ”Det stora fågeläventyret” ingen självklar bärkraft. Inga starka män som i ”Gladiatorerna”, inga dödslyft, pråliga kläder och lustiga gubbar med två vänsterfötter som i ”Let’s dance”, inga dagisplågor med fräck refräng som i Melodifestivalen.
Bara en uppstoppad lavskrika, som sitter och väntar på att bli hittad och plåtad någonstans nedanför Njupeskär.

 
Men för vuxna människor som då och då funderar på om de inte borde komma ut i naturen lite mer kan ”Det stora fågeläventyret” nog fungera som ett sorts andningshål i ekorrhjulet.
För programmet har absolut sina styrkor.

Framför allt miljöerna och fotot, som känns påkostat och stundtals ser rätt fantastiskt ut. Men också humorn som uppstår när klåpare gör så gott de kan, trevligheten, som sagt, och ett skönt gäng deltagare som vet hur man charmar upp en kamera i brygga.

Än så länge levererar Anders Bagge och en synnerligen tävlingsinriktad Martina Haag allra bäst på den fronten – i vårens, kanske årets, mest aparta tv-satsning.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB