Startsida / Inlägg

Vårnytt: 7 svenska serier att se fram emot

av Karolina Fjellborg

 

Nordic noir-humor, familjedrabbningar i skärgårdsmiljö och dramatik i porrbranschen.
Här är sju svenska serier att se fram emot i vår.

 

 

unnamed

 

Rebecka Martinsson

Efter SVT:s mästerliga ”Midnattssol” kommer nu nästa svenska kriminalare i Kirunamiljö.
Den här är baserad på Åsa Larssons deckare om Rebecka Martinsson – närmare bestämt ”Det blod som spillts”, ”Svart stig”, ”Till dess din vrede upphör” och ”Till offer åt Molok”.
Ida Engvoll – som vi känner igen från bland annat ”Bron”, Oscaraktuella ”En man som heter Ove” och SVT:s finfina ”Bonusfamiljen” – gör huvudrollen som advokaten Rebecka, som efter en väns bortgång återvänder till sitt barndomshem utanför Kiruna, där hon både dras in i jakten på en mördare och tvingas konfrontera sitt traumatiska förflutna.
I övriga roller ses bland andra Samuel Fröler och Gunilla Röör.

Premiär i TV4/C More den 8 mars.

 

 

sommarenmedslakten
Sommaren med släkten

Gamla ”Hey Baberiba”-polarna och perfekta kungen och drottningen-imitatörerna Peter Magnusson och Christine Meltzer återförenas i den här komediserien, där de även spelar mot bland andra Rakel Wärmländer, Anki Lidén och Krister Henriksson.
Skådeplatsen är en potentiell semesteridyll i skärgården, där drömmen om den perfekta sommaren går i stöpet när diverse familjemedlemmars agendor kolliderar.

Premiär i Kanal 5 den 19 mars.

 

 

trettiplus-svt-play-jpg

Trettiplus

Fint som snus är att ”Trettiplus” – humorgruppen Stallets sketchserie om det ofrivilliga vuxenlivet efter 30, som damp ner som en mycket angenäm överraskning i höstas – kommer tillbaka med en andra säsong. SVT utlovar amningsdebatt, lunchlådediskussioner och framför allt nytt från Isabelle Riddez fanatiska småbarnsmorsa Mimmi (en outtröttlig mammatyp som alla som har tillgång till internet känner igen) – som nu har fött sitt andra barn.

Säsongspremiär på SVT Play den 31 mars.

 

Rafael_Edholm_Thomas_Bo_Larsen_Fotograf- Bersa@Hallundgren.com

Veni vidi vici

Viaplay satsar offensivt på egna originalserier, och den här dansk-svenska – som ska ta oss med till porrvärlden – har Rafael Edholm som upphovsman.
Danske Thomas Bo Larsen spelar Karsten Daugaard; en filmregissör på fallrepet som tvingas ta jobb på sin svärfars ekologiska grisfarm, men snart syltar in sig i porrbranschen efter ett lukrativt jobberbjudande från sin producentkompis Vincent (Edholm).
På rollistan finns även Livia Millhagen, Michael Segerström, Kodjo Akolor och Sven Melander.

Premiär på Viaplay den 13 april.

 

SohpieBorg_01_fotoMagnusLiamKarlsson

Fallet

Att SVT kan göra Nordic noir med stil och finess vet vi, men nu ska vi snart få se om de även kan krama humor ur den älskade genren och dess karaktäristiska inslag. I kriminalkomedin ”Fallet” får vi följa polisen Sophie Borg, som är stöpt i klassisk kriminalhjältinneform. En ensamvarg som inte litar på någon, har svar på allt och inte tvekar att gå emot en överordnads direkta order.
Brist på självinsikt är tydligen också ett utmärkande drag, och nu får hon en sista chans till upprättelse då ett bestialiskt mord begås i hennes gamla hemstad Norrbacka.
Lisa Henni gör huvudrollen och andra viktiga roller görs av Tomas von Brömssen och britten Adam Godley (från bland annat ”Breaking bad”) – som spelar en konflikträdd kriminalkommissarie som reser från Storbritannien till Sverige för att jobba ihop med Borg, eftersom mordoffret är en engelsman.

Premiär i SVT den 14 april.

 

14-TV-torpederna
Torpederna

Äntligen kommer säsong två av den här i princip perfekta svenska dramakomedin om den klåparaktiga kriminella duon Sonny (Torkel Petersson) och Nima (Leo Razzak). Måns Herngren regisserar och bland de nya ansiktena i casten finns Carolina Gynning, Anna Bjelkerud och Leif Ahrle.

Säsongspremiär på C More i maj.

 

583d89e48465c_thumbnail
Black widows

Den här lite udda, svart humoristiska och lätt absurda serien – en sorts skandinavisk mix av ”Fargo” och ”Desperate housewives” – har fått fortsatt förtroende. Svenska Cecilia Forss, danska Beate Bille och norska Synnøve Macody Lund är tillbaka som de tre väninnorna som i den första säsongen gjorde sig av med sina män, och Jonas Karlsson gör en bärande roll som ”en yogaguru med många bottnar”.

Säsongspremiär i TV3/Viaplay under våren.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB