Startsida / Inlägg

”Feud: Bette and Joan” – en rasande underhållande feministisk fajt

av Karolina Fjellborg

 

3C51C1A500000578-4149794-image-a-62_1485211637322

 

Rate

Feud: Bette and Joan

 

HBO Nordic

 

Del 1-2
Amerikansk antologiserie från 2017 av Ryan Murphy, med bl a Jessica Lange, Susan Sarandon, Alfred Molina och Stanley Tucci.

 

Premiär den 6 mars

 
Kungen av antologiserier Ryan Murphy (”American horror story”, ”American crime story”) tar sig an kända bråk i sin senaste serie. Och den första säsongen handlar om backstage-bataljen mellan Hollywoodlegenderna Joan Crawford och Bette Davis under inspelningen av ”Vad hände med Baby Jane?” (1962).

Jessica Lange och Susan Sarandon spelar Crawford respektive Davis. Två vita duken-ikoner som håller på att bli för gamla för att få några betydande roller, och nu hoppas på att ge sina karriärer ett ansiktslyft genom att spela mot varandra. Trots att de sedan länge är på kollisionskurs.

 
Crawford – som är närmare 60 år och alltså nära döden med Hollywoodmått för kvinnor mätt – är så frustrerad över att se sin stjärna dala mer och mer, att hon själv letar upp Henry Farrells skräckhistoria om två åldrande systrar, stövlar in hos regissören Robert Aldrich (Alfred Molina), och säljer in idén om en film där hon själv ska göra ena huvudrollen och Davis den andra.

Aldrich lyckas övertyga studiobossen Jack L. Warner (Stanley Tucci) – som föraktar kvinnor i allmänhet och de här två i synnerhet – om att backa filmen. Men bara om Aldrich ser till att göra osämjan mellan Crawford och Davis publik, för att elda på allmänhetens intresse.

Skvallerkolumnisten Hedda Hopper (Judy Davis) kopplas in på fallet och snart rasar kriget.

 
Ryan Murphy hade kunnat nöja sig med att göra en läcker Hollywood-catfight med extra allt, där två av nutidens stora briljerar som två av dåtidens stora.

Rasande underhållande ”Feud: Bette and Joan” är också just det – men dessutom mycket mer.

 
Att Murphy känner djupt både med och för de här kvinnorna är uppenbart, precis som att han förstår sig på kvinnors villkor, konkurrens och inbördes relationer. Och serien tar grepp på sexism, oförblommerad åldersfientlighet, gamla misogyna Hollywood och manipulerande män med makt på ett sätt som gör den till en av de mest feministiskt slagkraftiga du kan se just nu.

 

”Feud: Bette and Joan” är en lysande serie. Och det allra bästa med den är att den redan i första avsnittet gör klart att det viktigaste för tänkande kvinnor – i motsats till vad många (män) verkar inbilla sig – sällan är mäns beundran. Utan andra kvinnors respekt.

 
En andra säsong av ”Feud” är redan beställd. Den har undertiteln ”Charles and Diana”, och kommer alltså handla om frosten mellan prins Charles och prinsessan Diana.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB