Startsida / Inlägg

Nya ”Prison break” – både vin och vatten

av Karolina Fjellborg
Screen-Shot-2016-08-10-at-10.30.08-AM

 

Rate

Prison break

 
Viaplay/TV3

 

Del 1-2
Amerikansk actionthriller från 2017 av Paul Scheuring, med bl a Wentworth Miller, Dominic Purcell, Sarah Wayne Callies, Robert Knepper och Rockmond Dunbar.

 

Premiär den 5 april på Viaplay, och den 6 april 22.00 i TV3

 

 
”Prison break”, som rullade i fyra säsonger under 00-talet, är en serie som förmodligen är ihågkommen med större kärlek än den egentligen förtjänar. För de sista säsongerna gick onekligen söderut.
Men den första – den där det tatuerade geniet Michael Scofield (Wentworth Miller) såg till att låsas in på Fox River State Penitentiary för att sedan kunna fly därifrån tillsammans med sin oskyldigt dödsdömde bror Lincoln Burrows (Dominic Purcell) och ett gäng andra typer – var 22 delar gloriös fängelseaction. Och även den andra säsongen höll bra nivå på sin spänning.

 
Och nu har alltså ”Prison break” återuppstått, i form av en fortsättning fördelad på nio avsnitt.
Detta är läget sammanfattat (med hjälp av milda spoilers, så se upp om du är känslig):

Det visar sig att Michael inte alls dog för sju år sedan, som alla trodde. I stället fejkade han av någon anledning sin egen död, och nu sitter han inlåst i Jemens värsta fängelse Ogygia. Under annat namn, stämplad som terrorist med koppling till Islamiska staten – och med händerna fulla av nya tatueringar, som säkerligen innehåller diverse ledtrådar till säsongens mysterium och überavancerade plan.

Det är avskummet/tittarfavoriten T-Bag (Robert Knepper) som när han släpps på fri fot från Fox River State Penitentiary först får nys om att Michael kan vara vid liv, och kommer med bud till Lincoln. Som naturligtvis slänger sig i väg till Jemen för att rädda Michael.

Indragna på ett eller annat sätt i räddningsuppdraget blir också Michaels kärlek Sara Tancredi (Sarah Wayne Callies), som nu lever tillsammans med en ny man (Mark Feuerstein) och den son hon fick med Michael. Samt Michaels gamla fängelsekompisar Sucre (Amaury Nolasco) och C-Note (Rockmond Dunbar), varav den senare har blivit djupt troende, from muslim.
Även den ambivalente antagonisten Paul Kellerman (Paul Adelstein) gör comeback.

Bland de nya karaktärerna finns en jemensk kvinna (Inbar Lavi) som hjälper Lincoln på plats i livsfarligt territorium, två galna yrkesmördare hemma i USA (Marina Benedict och Steve Mouzakis), samt en grupp medfångar till Michael av diverse nationaliteter.

 

Så, hur bra är det?
Både vin och vatten. Ett långt ifrån högkvalitativt men nostalgikul giftermål mellan originalseriens starka första säsong, där en bror skulle frita en annan, och den svagare tredje säsongen, där handlingen förlorade snarare än vann på att flytta till ett heldeppigt fängelse utomlands (då Panama).

 

Ett problem är att det mesta känns onödigt komplicerat även med ”Prison break”-mått mätt. Allt är invecklat i kubik. Men ett större problem är Jemen som skådeplats och terrorism som tema.
Arabvärlden och islamistisk terrorism är inte bara minerad mark med stor risk för problematiska stereotyper, utan även en arena det redan är rätt trångt på i serievärlden just nu.
Fängelset Ogygia är dessutom så deprimerande mörkt, hopplöst och jävligt att man längtar tillbaka till Fox River State Penitentiary – som var som öppna förskolans avdelning för de lite stökigare, mer utåtagerande pojkarna vid en jämförelse. Och åtminstone inledningsvis är Michaels nya kåkkompisar en ganska färglös skara. Ingen gör intryck på det sätt som scentjuven T-Bag och Peter Stormares karismatiske John Abruzzi gjorde omedelbart i den första säsongen.

 
Ändå är det helt enkelt kul på ett härligt trashigt sätt att få se det här gänget igen. Skådespelarna lär inte plocka några Emmys men känns återigen hängivna materialets galenskap, och framför allt Robert Knepper och Paul Adelstein tuggar i sig sina scener med passion.
Plus att det är så många mysterier, konspirationer och märkliga härvor som ska nystas upp att man vill åka med in i mål för att få se hur det hela ska redas ut, även om vägen dit är skumpig och klimaxet troligtvis blir av det orimligare slaget.

 

Tre plus på de nya avsnitten är förmodligen att, återigen, ge ”Prison break” mer kärlek än vad serien egentligen förtjänar. Men tänk två för kvaliteten, ett för skojs skull.
För tråkigt är det här inte. I alla fall inte för den som är beredd ett bejaka en helt osannolik historia som har gjort en konstart av att slå knut på sig själv.

 

(Den som kan och vill kan också roa sig med att räkna de referenser till Homeros ”Odysséen” som är strösslade över säsongen.)

 

 

Se det här också:
På tal om fängelseserier; du missade väl inte förra årets urstarka ”The night of”? Binga i så fall i dig den på HBO Nordic.

Visste du att…
… Wentworth Miller och Dominic Purcell de senaste åren har spelat mot varandra i The CW:s DC Comics-serier ”The Flash” och ”Legends of tomorrow”?

Just nu…
… är Robert ”T-Bag” Knepper aktuell i både ”Homeland” (SVT) och nya ”Twin Peaks”.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB