Startsida / Inlägg

SPOILERVARNING: Dolda avsikter i The walking dead

av Sandra Wejbro
Skärmavbild 2017-03-28 kl. 13.40.07

Obs! Innehåller spoilers från ”The walking dead”, säsong sju, avsnitt femton: ”Something they need”.

Nästa vecka är det äntligen säsongsfinal och alla spelpjäser behöver vara på plats. Med andra ord: Ännu ett ganska händelsefattigt, uppbyggande avsnitt.

Glädjande nog gav det åtminstone några svar på frågor vi ställt under tidigare avsnitt. Som hur det gått för Sasha. Och om Rick kommer få med Oceanside i kampen mot Negan. Dessutom: Vem var den där skuggan i slutet av förra avsnittet?

Om vi först beger oss mot havet kan vi konstatera att Taras skam över att bryta mot sitt löfte att inte avslöja den kvinnliga kolonin vägde lättare än hennes vilja att krossa Saviors. ”De dödade mina vänner, min flickvän…” säger hon efter att ha smugit in i förväg för att försöka övertala Oceanside utan våld.

Tara som Natanias gisslan.
Tara som Natanias gisslan.

Ledaren Natania är inte så sugen på det (även om Cyndie är redo att göra motstånd). Några skrämsel-bomber utanför området och ett misslyckat gisslan-tagande senare har Ricks grupp kontrollen. Tillsammans mejar de ned en invaderande grupp zombies och Oceanside får valet att kämpa ihop med Alexandria eller ge upp sina vapen.

Natania vägrar, så de tvingas nöja sig med bara vapnen. För nu, åtminstone.

Skärmavbild 2017-03-28 kl. 14.04.08

Förberedelser pågår också i The Sanctuary, där Sasha är fånge. Hon ger en dansk skalle till sin våldtäktshotande vakt och blir sen ”räddad” av Negan som sticker en kniv i skallen på honom.

Klart Sasha är värd mer levande än död, åtminstone just nu. Hennes kamikaze-uppdrag framstår som om möjligt ännu mer korkat för att det ger Negan chansen att använda henne som vapen.

Sasha och Negan.
Sasha och Negan.

Men först kör han rollen som ”good cop” och erbjuder henne att bli en del av hans grupp. Han lämnar till och med kvar en kniv så att Sasha kan stoppa den döde vakten som kommer förvandlas till walker i cellen. Sasha accepterar Negans erbjudande, men förstår snart att det (självklart) finns en hake:

– En liten fågel har berättat att Rick och hans grupp planerar något otyg. Det måste styras upp och du ska hjälpa mig med det, säger han.

Och den lilla fågeln han pratar om är väl sannolikt Gregory? Den otäcke lille ledaren för Hilltop som aldrig dödat en zombie men som symboliskt nog räddas av Maggie.

Vi fick troligtvis också svaret på frågan om Eugene verkligen gått över till Saviors. Jo, det ser inte bättre ut.

Hans lilla tal om att han är trött på att vara rädd, att det här är det realistiska valet, känns övertygande.

608

När Sasha, i spelad förtvivlan, ber Eugene att fixa en kniv, rakblad eller liknande för att kunna göra slut på sitt eget liv, väljer han efter viss vånda att ta risken och bryta mot reglerna genom att ge henne det dödspiller han tillverkade till Negans fruar.

På sätt och vis försöker han fortfarande göra något rätt, att hjälpa Sasha, trots att det i slutändan blir totalt fel. Hans fingerspitzgefühl är ju som vanligt lika med noll.

Sasha blir verkligt förtvivlad när hon ser pillret, och inte den kniv som hade kunnat innebära en verklig, om än svår, väg ut.

Och vem blir det som till slut kommer ta pillret? Sasha?

Vi fick som sagt även veta vem skuggan i förra avsnittet var.

maxresdefault-3

No big surprise. Dwight.

Han vill gå över till Ricks grupp och befinner sig nu i Alexandrias fängelse, där Rosita placerat honom. Daryl får direkt ett utbrott och Rick riktar sin pistol mot honom, men jag antar att männens känslosvall så småningom kommer att mattas när de börjar tänka lite strategiskt igen.

Så hur kommer det gå i nästa veckas final? AMC har släppt en liten teaser där man får några smakprov:

Vi får bland annat se hur Alexandria bygger sitt försvar medan Negan är på väg dit. Dwight erbjuder sig att försinka honom för att han ”vill se Negan död”. Vi hör Michonnes röst: ”Ingen behöver dö” och Negans svar: ”Du har fel”. I samma bild ser vi återigen Dwight tillbaka bland Saviors. Infångad eller som ”hemlig agent” för Rick?

Vi ser även en viss tiger, hans husse och Carol på väg ut i krig. Morgan tycks dock fortfarande lite svajig, iklädd Benjamins rustning.

Hur tror ni finalen kommer sluta? En inte särskilt vild gissning är att vi kommer få vänta på ett definitivt avgörande till säsong åtta. ”The walking dead” gillar ju sina cliffhangers…

”The walking dead” visas på Kanal 9 och i Dplay Premium.

LÄS TIDIGARE RECAPS:

Kriget närmar sig – recap av avsnitt fjorton

Morgan väljer död – recap av avsnitt tretton

Vuxenmys och zombieslakt – recap av avsnitt tolv

Så är det att vara Negan – recap av avsnitt elva

Efterlängtad återförening i The walking dead – recap av avsnitt tio

Ricks mystiska leende i mittsäsongspremiären – recap av avsnitt nio

The walking dead hostar upp sig i halvtid – recap av avsnitt sju-åtta

Gilla Tv-koll på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB