Startsida / Inlägg

SPOILERVARNING: The walking dead hostar upp sig i halvtid

av Sandra Wejbro
ska%cc%88rmavbild-2016-12-20-kl-15-17-58

Obs! Innehåller spoilers från ”The walking dead”, säsong sju, avsnitt sju-åtta: ”Sing me a song” och ”Hearts still beating”.

Förlåt. Förlåt. Förlåt.

Dessa recaps har uppdaterats dåligt den senaste tiden och jag kan bara skylla på jobbkalabalik inför julledigheterna. Förra veckan skrev jag i stället en krönika om säsongen so far, med ett visst hopp om att serien börjat få tillbaka lite energi inför mittsäsongsfinalen (det finns väl knappast något bra, svenskt uttryck för ”midseason finale”?)

ska%cc%88rmavbild-2016-12-05-kl-21-04-26

Vi var äntligen tillbaka i spänningen mellan Negan (Jeffrey Dean Morgan) och Rick. Öppningen med Michonne (Danai Gurira) med två zombies bakom sig (vilket speglade hennes iskalla entré i serien) var en snygg bild. Att vi äntligen fick se Negans stora fabrik i sin skräckinjagande helhet var också imponerande.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-20-kl-14-09-33

Den stora delen av avsnitt sju utspelar sig i Negans fabrik, efter Carls misslyckade attentatsförsök (han lyckades skjuta ned några Saviours innan han blev infångad). Med en blandning av hot och smicker får Carl lära sig hur en diktatur fungerar – genom att hålla sina undersåtar på ostadig mark, genom skräck och även viss lockelse i makten.

Vi fick även se hur Dwights ansikte fått sina brännskador, genom en otäck demonstration av Negan, ett strykjärn och ett namnlöst stackars offer.

Austin Amelio as Dwight, Jeffrey Dean Morgan as Negan - The Walking Dead _ Season 7, Episode 7 - Photo Credit: Gene Page/AMC

Handlingen fördes sedan tillbaka till Alexandria eftersom Negan tvingar Carl att följa med honom dit och något lyste upp i hans ögon när han såg Ricks lilla dotter Judith…

Där är vi i slutet av avsnitt sju: Med Michonne som tagit en Saviour som gisslan för att visa henne vägen till Negan, Rick och Aaron vid ett mystiskt hus i en liten sjö, Spencer som fixat prylar till Negans gäng, Rosita som tvingat Eugene att bygga en pistolkula och Daryl, kanske på väg mot en fritagning.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-20-kl-15-37-37

”The walking dead” får ännu mer fart i avsnitt åtta – mittsäsongfinalen – extra långt och laddat med ledtrådar inför fortsättningen i februari nästa år.

Rick och Aaron lyckas ta sig över vattenpölen full av simmande walkers till den märkliga preppern ”Leslie William Stantons” hem där de förutom nödvändiga varor hittar en hälsning: ”Congrats for winning, but you still lose”.

När Saviour-busarna hittar lappen bland varorna åker Aaron på ett oprovocerat kok stryk. En liten försmak av den fortsatta terror de ska komma att utsätta Alexandria för.

Rick hittar Negan i sitt hem, med Carl och Judith. De tvingas äta en extremt obekväm familjemiddag ihop, där våldet hela tiden hänger i luften.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-20-kl-15-18-44

Allting kulminerar när en inställsam Spencer bjuder Negan på whisky och biljard. Rick är ingen bra ledare, välj mig i stället, försöker Spencer säga. Tyvärr för honom ogillar Negan förräderiet och Spencer får en kniv i magen.

Under kaoset som uppstår avfyrar Rosita ett skott mot Negan som naturligtvis missar. Hämnden blir en uppskuren kind och stackars Olivias liv, men Negan tvingar även Eugene att erkänna att det var han som tillverkat kulan. Så nu är han i Saviours fångenskap.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-20-kl-15-19-21

För första gången på flera avsnitt får vi även en liten inblick i Carols liv, på egen hand i sitt lilla hus men fortfarande övervakad och motvilligt hjälpt av både Kung Ezekiel och Morgan. Richard från The Kingdom kommer förbi och försöker övertala dem att stödja hans förslag att attackera Saviours – att slå till innan det är för sent. De är tveksamma, och Carol vill fortfarande bara vara ifred.

Daryl lyckas äntligen fly, med viss hjälp av Jesus, medan Michonne kommer fram till The Sanctuary men beslutar sig för att inte försöka ta sig in direkt. Både hon och Daryl väljer en skoningslös linje – han dödar en Saviour som bad för sitt liv och hon sin kvinnliga gisslan.

Man anar att vägen framåt kommer att bli en hårdför resa.

Efter morden på Spencer och Olivia, tortyren, bortförandet av Eugene och inte minst skräcken efter att ha hittat Negan med Judith i famnen börjar Rick vakna till liv.ska%cc%88rmavbild-2016-12-20-kl-15-20-16

Avsnittet avslutas i en fin, men lite smetig, återförening i The Hilltop där Rick kramar Daryl och förklarar för Maggie (som i praktiken nu blivit ledare där):

– Du sade till oss att göra oss redo att slåss. Jag lyssnade inte. Jag kunde inte. Men nu kan jag.

Den stora konfrontation som man insett måste komma är äntligen ett steg närmare. Efter flera avsnitt av utdragna sidohistorier med mindre intressanta rollfigurer…

ska%cc%88rmavbild-2016-12-20-kl-15-20-58

I mittsäsongen planterades också ett litet mysterium – en man (?) som smyger på dem, först nära prepper-huset och sedan utanför Alexandria. Kan det vara den mystiska Leslie William Stanton? Kommer han att bli en fiende eller en vän?

Vad tycker ni om säsong sju so far? Lyckades de hämta upp sig i de två sista avsnitten? Och hur kommer det gå för gruppens revolt mot Negan?

Hejdå ”The walking dead”. Vi ses i februari.
Hejdå ”The walking dead”. Vi ses i februari.

”The walking dead” visas på Kanal 9 och i Dplay Premium.

LÄS TIDIGARE RECAPS:

Ny grupp dyker upp – recap av avsnitt sex

Maggie tar kontroll – recap av avsnitt fem

Negans skräckvälde breder ut sig – recap av avsnitt fyra

En handbok i att bryta ned en fånge – recap av avsnitt tre

Tam tiger och trädgårdsodling när kungen dyker upp – recap av avsnitt två

The walking dead går för långt när Negans offer avslöjas – recap av avsnitt 1

Negan och störiga cliffhangers – recap av avsnitt 16

Gilla Tv-koll på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB