Startsida / Inlägg

SPOILERVARNING: Vuxenmys och zombieslakt i The walking dead

av Sandra Wejbro
Skärmavbild 2017-03-07 kl. 10.39.58
Michonne (Danai Gurira) och Rick (Andrew Lincoln) på vapenjakt.

Obs! Innehåller spoilers från ”The walking dead”, säsong sju, avsnitt tolv: ”Say yes”.

Att bry sig om andra gör dig sårbar.

Det har länge varit ett tema som överlevarna i ”The walking dead” brottats med. Carols lösning på problemet var att isolera sig från omvärlden.

Rick och Michonne har i stället funnit styrka i sin kärlek. Men är skräcken att förlora varandra på väg att förlama dem, nu när det avgörande upproret närmar sig?

Skärmavbild 2017-03-07 kl. 10.50.15

Det börjar åtminstone mysigt. Rick och Michonne är ute på något som i The walking dead-mått mätt kan kvalificera som smekmånad – lite vuxenmys, gemensam zombieslakt och jakt på vapen till upproret.

I ett gammalt tivoli får de jackpot – fullt av beväpnade soldater har mött sitt öde där, nu gäller det ”bara” att avväpna deras zombie-kvarlevor.

Skärmavbild 2017-03-07 kl. 10.52.11

Det börjar gulligt och skämtsamt – Richonne faller igenom det skruttiga hustaket och landar i en mjuk men geggig och skabbig säng, vilket är tillräckligt kul för att de ska få en skrattattack.

Där hittar de också mat i mängder – konserver och militär överlevnadsmat i pulverform.

Skärmavbild 2017-03-07 kl. 10.52.29

De har flyt, helt enkelt. Lika bra att passa på och laga lyxig pulvermiddag och mysa bland gamla stearinljus i den ruttnande ladan innan det är dags att städa upp karnivalen.

Allt börjar bra där också, innan en av de odödas maskingevär råkar fyras av. Avsnittet är för övrigt fullt av snygga zombie-gimmicks, från snubben som fastnat i Ricks bil och måste dras loss kroppsdel för kroppsdel till den spöklika hemmafru-zombien Rosita möter när hon tror sig ha hittat en pistol (som visar sig vara en leksak).

Rosita och hemmafrun.
Rosita och hemmafrun.

När de lyckats fly undan skottelden fortsätter de att metodiskt och självsäkert rensa upp området.

Allt håller dock på att gå åt h-e när Rick upptäcker en (uppenbart datoranimerad) hjort som han får för sig att försöka skjuta från pariserhjulet.

Skärmavbild 2017-03-07 kl. 10.53.42

Det är naturligtvis en gullig gest gentemot Michonne – som symbolisk ersättning för den hjort hon tvingades lämna över till Negan. Om han inte i samma veva hade trillat ned och till synes övermannats av walkers.

Som tittare är det svårt att tro att The walking dead verkligen skulle fimpa sin huvudperson Rick på ett så snopet sätt, i en i sammanhanget obetydlig sidohistoria.

Men det Michonne ser är att hennes älskade äts upp av zombies. All handlingskraft försvinner. Hon släpper till och med sitt älskade samurajsvärd.

TWD_S7_712_TAS-800x450

Snart kryper Rick ut ur sitt gömställe, vi inser att det var hjorten zombierna smaskade på och i ett skickligt kast får Michonne tillbaka sitt svärd.

Men chocken lyckas hon inte bli av med. Med vapnen lastade i bilen beger de sig hemåt och då förklarar hon för Rick:

– Jag kan inte förlora dig.

– Det kan du visst, svarar han. Det handlar inte om oss längre, det handlar om en framtid.

Ricks nya inställning speglar utveckligen i serien – från att hjälpa familjen att överleva, till den lilla gruppen, en allt större grupp, till ett helt samhälle (Alexandria) och nu ett nytt civilisationsbygge. Michonne påminner honom om att han måste erbjuda något annat, ha en plan, när Negan väl är borta.

Jadis (Pollyanna McIntosh).
Jadis (Pollyanna McIntosh).

Upproret mot Negan lär dock dröja, för 64 vapen är inte nog för Jadis och hennes grupp. De måste ut och samla in dubbelt så många.

Jadis diss får två omedelbara konsekvenser för Alexandria:

 1. Tara börjar överväga om inte det moraliskt rätta är att bryta löftet till Cyndie och avslöja Oceanside för Rick. Den vapengömma som finns där skulle ju kunna hjälpa dem alla att bli av med Negan.
 2. Rositas tålamod tryter. Med ett stulet maskingevär beger hon sig till Hillside och rekryterar Sasha, sin rival om Abraham. Tillsammans ska de bege sig till The Sanctuary och få sin hämnd på Negan (vilket efter Rositas misslyckade försök tidigare låter som en rätt dålig idé).
Sasha och Rosita.
Sasha och Rosita.

Frågan är vad deras lilla hämnarduo kommer kunna åstadkomma. Det väntade vore ju att de misslyckas kapitalt, så jag hoppas inte The walking dead tar den lätta utvägen. Kanske kan deras agerande göra att Rick får lite eld i baken. Just nu tycks han vilja avvakta tills de är så förberedda som möjligt (självklart också för att han fasar inför att förlora fler vänner och kära).

Vad tror ni? Kommer vi hamna i Oceanside nästa vecka? Spekulera loss i kommentarsfältet nedan.

 

”The walking dead” visas på Kanal 9 och i Dplay Premium.

LÄS TIDIGARE RECAPS:

Så är det att vara Negan – recap av avsnitt elva

Efterlängtad återförening i The walking dead – recap av avsnitt tio

Ricks mystiska leende i mittsäsongspremiären – recap av avsnitt nio

The walking dead hostar upp sig i halvtid – recap av avsnitt sju-åtta

Ny grupp dyker upp – recap av avsnitt sex

Maggie tar kontroll – recap av avsnitt fem

Negans skräckvälde breder ut sig – recap av avsnitt fyra

Gilla Tv-koll på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB