Startsida / Inlägg

På internationella kvinnodagen; Tv-koll listar de bästa kvinnorollerna just nu

av Karolina Fjellborg

 

I dag är det internationella kvinnodagen, och självklart ska den firas.
Tv-koll gör det med denna lista över de bästa kvinnorollerna i din tv – just nu.

 

petra-jpg
1. Katja

Man älskar förstås Gugge, hopplösa Martin, begåvade barnskådisen Frank Dorsin och allt annat med Felix Herngren och kompanis briljanta dramakomedi ”Bonusfamiljen”, som nu har kommit drygt halvvägs in i sin första säsong i SVT. Men bäst av allt är ändå Petra Medes passivt-aggressiva arbetsnarkoman och blixtrande smarta Katja, som i stort sett kan döda med en replik.
ÄLSKAR den här rollfiguren.

”Bonusfamiljen” sänds på måndagar i SVT1, och finns även på SVT Play.

 

 

feud-bette-and-joan-images-reveal-more-characters

2-3: Bette Davis och Joan Crawford

Om du inte redan har upptäckt Ryan Murphys senaste antologihöjdare ”Feud” – som handlar om kända bråk, och vars första säsong har undertiteln ”Bette and Joan” – så hasta in på HBO Nordic. Och njut sedan av att se Susan Sarandon och Jessica Lange spela skiten ur sina roller som de rivaliserande Hollywoodikonerna Bette Davis och Joan Crawford.
Maffiga kvinnliga skådisar från i dag gestaltar kvinnliga vita duken-legender från förr, i en av de mest feministiskt medvetna serier vi har sett på länge. Både rasande underhållande, klarsynt och ledsamt, om kvinnors villkor och konkurrens, och om tidlös sexism och åldersfientlighet.
Alla rätt.

”Feud: Bette and Joan” sänds på HBO Nordic. Nya avsnitt på måndagar.

 

 

latest

4. Madeline Martha Mackenzie

Den smaskiga HBO-miniserien ”Big little lies” – om hur några småbarnsmammor tar ett bråk mellan barn alldeles för långt, med dödliga konsekvenser – är fylld till brädden av stora stjärnor och mustiga kvinnoporträtt. Men starkast lyser Reese Witherspoon som Madeline Martha Mackenzie; helikoptermamma och social strateg, konfliktkramare och långsint som synden.
Att följa hennes upptåg är en fröjd.

”Big little lies” sänds på HBO Nordic. Nya avsnitt på måndagar.

 

 

hannah-has-questions-girls
5. Hannah Horvath

”Girls” sjätte och sista säsong är strålande så här långt, och Lena Dunham är lika rolig/enerverande/självupptagen/smart/osmidig som någonsin som sitt alter ego Hannah Horvath. Älskade henne speciellt i avsnittet ”American bitch”, som avhandlar sexuella trakasserier på ett vasst sätt. En av seriens allra finaste episoder.

”Girls” sänds på HBO Nordic och C More. Nya avsnitt på måndagar.

 

 

billions-maggie-siff

6. Wendy Rhoades

Den stora konflikten i finansdramat ”Billions” är förstås den hetsiga och destruktiva kukmätartävlingen mellan alfahannarna som spelas av Damian Lewis och Paul Giamatti. Men testosteronöverdosen hade varit ett faktum utan den knivskarpa psykiatrikern/prestationscoachen Wendy Rhoades, som med lätthet äger varenda scen hon är med i och är precis den typ av kvinna man vill bli när man blir stor.
Spelad av snitsaren Maggie Siff såklart, som tidigare har glänst i machosammanhang i både ”Sons of Anarchy” och ”Mad men”.

”Billions” sänds på HBO Nordic. Nya avsnitt på måndagar.

 

 

 

Mella till höger.
Mella till höger.

7. Anna-Maria Mella

I dag är det premiär för lyckade Åsa Larsson-deckaren ”Rebecka Martinsson”, där Ida Engvoll spelar advokaten som återvänder hem till Kiruna-trakten och nystar i mord som avlöser varandra. Det är inte ”Midnattssol” men starkt ändå, och allra mest gillar jag Eva Melander i rollen som höggravid glesbygdspolis tillika offensiv bilförare. Hon får mig att tänka på Frances McDormands Marge Gunderson i ”Fargo” (filmen alltså) – och det är förstås någonting extremt positivt.

”Rebecka Martinsson” sänds på onsdagar i TV4 och finns även på C More.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB