Startsida / Inlägg

Nya ”Hur gör djur” – en okej men tramsig uppdatering

av Karolina Fjellborg
anna-blomberg_58e3d12213cae

 

Frågesporten ”Hur gör djur”, som TV3 har skakat liv i, var kanske inte direkt bättre förr.
Däremot var konkurrensen betydligt sämre.

 
Den som är för ung för att minnas det svenska tv-landskapet i början av 90-talet har såklart lite svårt att förstå detta – men vi som vet, vi vet. SVT:s ”Söndagsöppet” var en självklarhet att se på, lika givet för ett barn som fredagsmys är i dag.
Som jag minns det var söndagarna stendöda före 1990 – både i rutan och utanför den, där ALLT var stängt.

En av höjdpunkterna i ”Söndagsöppet”, som på den här tiden alltså tedde sig som rena rama nöjespalatset, var inslaget ”Hur gör djur”, där kändisar kollade på djurklipp och sedan gissade vad djuren skulle göra härnäst.
Och det är det konceptet som TV3 nu har skakat liv i, med Anna Blomberg som ett lite otippat val av programledare.

Min första tanke när jag kollade in premiärprogrammet – där Anders Bagge och Katrin Sundberg tävlade mot Laila Bagge (såklart) och Rickard Olsson – var vänta lite, det här stämmer ju inte. Så här var ju inte ”Hur gör djur”.
Sedan kollade jag lite gamla klipp på Youtube och konstaterade att man får vara glad för att TV3 inte har gjort en bokstavstrogen variant av den gamla frågesporten. Nostalgi har en tendens att grumla synen, men 90-talsupplägget hade såklart varit en katastrof i dag.

Momentet med levande djur i studion finns kvar (nu med Jonas Wahlström), och även en kort passage med gissa vad som händer sedan-klipp. Men fokus ligger inte där, utan snarare på en frågesport som man skulle kunna kalla uppsluppen men kanske hellre tramsig, där deltagarna är lite lagom spexiga och övertända, medan charader ute på golvet blandas med djurklipp som ger ledtrådar i frågor som egentligen inte har speciellt mycket alls med djur att göra.

 
Tyngdpunkten på lustiga djurklipp är kanske inte så tokig, med tanke på rådande, kollektiva internetbesatthet av just sådana – men varför frågorna måste vara så löjligt enkla att man får ”Sommarkrysset”-vibbar förbryllar mig. Det måste vara någon sport med en frågesport, om man ska vilja komma tillbaka till den.
Att visa en hund som ringer i en klocka och fråga efter en ”klassisk, klockren Disneyfilm” är ju bara provocerande.

 
Men Anna Blomberg är ju alltid Anna Blomberg och henne är det svårt att inte trivas med. Hon känns visserligen inte helt bekväm som programledare än, men i sina imitationer är hon på hemmaplan, och att låta hennes paradnummer – ”Jimmie Åkesson”, ”Maria Montazami”, ”Elisabet Höglund” och ”Lill-Babs” – presentera vissa av ledtrådarna tillförde en åtminstone liten dos inspiration till det här fallfärdiga gamla bygget.

 
Men det hade behövts mer för att få ”Hur gör djur” att funka i dag.

 

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB