Startsida / Inlägg

SPOILERVARNING: Våldsam säsongsfinal i The walking dead

av Sandra Wejbro
Sasha, Negan och Eugene.
Sasha, Negan och Eugene.

Obs! Innehåller spoilers från ”The walking dead”, säsong sju, avsnitt sexton: ”The first day of the rest of your life”.

Det började med blodig sadism och slutade i viss hoppfullhet.

I säsong sju har ”The walking deads” vanligtvis höga tempo stoppats upp, främst för att Negans terrorvälde förlamat Rick och hans grupp. Fram tills nu.

Medan Dwight begett sig ut för att försinka Negans färd (Daryl besinnade sig och valde att skona honom, den här gången), förbereder Alexandria konfrontationen. Med vapen, bomber och hjälp av sopfolket (vars ledare kräver att få ligga med Rick efter fajten).

Parallellt får vi se både Hilltop och The Kingdom ladda, medan Sasha minns tillbaka till sitt sista långa samtal med Abraham (där han diskuterar vikten av humanism och att göra uppoffringar för andra människor). Negan berättar hur hon ska användas i hans plan för att få Alexandria medgörliga igen men hon kräver att endast en av dem behöver dö, som straff för upproret.

Egentligen är det inte särskilt oväntat vem Sasha avser. Symboliskt nog lämnar hon The Sanctuary – i en kista.

Det blir en fin sista scen för Sonequa Martin-Green som Sasha. Eugene har lånat ut sin iPod och hon spelar några sista soulklassiker (som Donny Hathaways passande ”Someday we’ll all be free”) innan hon tar sitt dödspiller.

En sista uppoffring.

eugene-987956-640x320

Om hon visar mod, finns det andra som är desto fegare. Eugene har visserligen hjälpt Sasha med dödspiller och tröstmusik, men är främst Negans hantlangare. Nu erbjuder han sig frivilligt att försöka övertala Alexandria att ge upp utan våld.

Man kan riktigt känna förtvivlan hos Rick och hans gäng när det fattar att Eugene gått över till andra sidan. Och att han kommer bli första offer när de drar igång sin planlagda motattack, med hjälp av sopfolket.

the-walking-dead-credit-amc

De trycker på knappen som ska utlösa en bomb, men inget händer. I stället vänder sopfolket vapnen mot dem. De har blivit lurade.

Som ledaren säger, de har fått en bättre ”deal” med Saviors (vilket senare visar sig vara 10-12 personer, kanske inte en särskilt imponerande förhandlingsseger egentligen).

Skärmavbild 2017-04-03 kl. 14.41.16

Negan har dessutom sitt lilla trumfkort – Sasha i en likkista. Om inte Rick väljer ut en person att dö kommer Sasha avrättas.

När Rick kräver att få se henne är det Negans tur att bli överrumplad. Ut ur kistan kliver nämligen Zombie-Sasha.

7x16-The-First-Day-of-the-Rest-of-Your-Lives-Negan-and-Sasha-the-walking-dead-40331232-500-352

Negan faller av lastbilen med henne på sig och i tumultet som uppstår passar Carl på att överrumpla sopfolket och allmän skottlossning utbryter. Det blir rätt rörigt, men Rick är fortsatt fånge hos sopfolkets ledare medan Michonne slåss mot sin.

När lugnet är tillbaka står Carl och Rick återigen på knä framför den Lucille-svingande Negan. Som straff för upproret ska Carl avrättas.

Rick är fortsatt trotsig och hotar Negan. ”Det kanske inte sker idag, men jag kommer döda dig”.

Precis när Negan svingar Lucille sker ett ”gudomligt ingripande” – i form av en attackerande tiger. Negan tappar balansen när Saviorn bakom honom får tigern över sig.

 Skärmavbild 2017-04-03 kl. 14.42.39

Väldresserad tiger får man säga (men inte tillräckligt för att han ska lyckas ta Negan i stället för någon namnlös hantlangare).

Skärmavbild 2017-04-03 kl. 14.43.42

Efter tigern rusar Ezekiel, Carol, Morgan och The Kingdoms riddare in. Från ett annat håll kommer Maggie och The Hilltop till undsättning.

Skärmavbild 2017-04-03 kl. 14.43.19

Tillsammans kör de bort Saviors och sopfolket i en hyfsat spännande men osannolik skottlossning – lite serietidnings-pangpang där ingen större rollfigur tvingas sätta livet till (förutom Sasha i början). Efter utrensningen i början av säsongen är det i och för sig lite skönt att inte förlora fler.

I lugnet efter stormen plåstrar de om sina skador (Michonne är svårt misshandlad), kramas men tvingas också börja ladda för nästa, ännu värre slag.

3EE368EF00000578-4374338-image-a-33_1491192488953

Nu är Alexandria, The Kingdom och The Hilltop äntligen förenade – men vad kan de egentligen göra mot Negans tungt beväpnade, stora mördargäng? Daryl hittar ett litet meddelande från Dwight om att han ”inte visste”, förmodligen om sopfolkets förräderi. Kan de fortfarande räkna med hans hjälp bakom fiendelinjen?

I slutet av avsnittet får Eugene svara på hur Sasha kunde dö i kistan. ”Luften tog väl slut”, säger han, och Negan tycks godta svaret. Åtminstone för nu.

Med lite distans – vad tycker ni om säsong sju? Och vad hoppas ni på till nästa? Tror Negan verkligen på Eugene? Tyck till i kommentarsfältet.

”The walking dead” visas på Kanal 9 och i Dplay Premium.

LÄS TIDIGARE RECAPS:

Svaret på skuggmysteriet – recap av avsnitt femton

Kriget närmar sig – recap av avsnitt fjorton

Morgan väljer död – recap av avsnitt tretton

Vuxenmys och zombieslakt – recap av avsnitt tolv

Så är det att vara Negan – recap av avsnitt elva

Efterlängtad återförening i The walking dead – recap av avsnitt tio

Ricks mystiska leende i mittsäsongspremiären – recap av avsnitt nio

Gilla Tv-koll på Facebook!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB