Startsida / Inlägg

”Sveriges modigaste” – tro inte på hajpen

av Karolina Fjellborg
eu_Gg26aYcbIKkR_mYtgNfCGPrY

 

TV3:s storsatsning ”Sveriges modigaste” har kallats för livsfarlig och jämförts med tortyr.
Men efter premiären känns det ändå som att vi kan avvakta lite med att stoppa pressarna.

 

”Ingenting som tidigare sänts på tv kommer ens i närheten av det här.”
”Det var så nära tortyr du kan komma.”
Vi tar det igen: ”Ingenting som tidigare sänts på tv kommer ens i närheten av det här.”
Och: ”Det var så nära tortyr du kan komma.”

Det är när man läser sådana hejdlösheter om ett program som ska lanseras som ens inre skeptiker hajar till och tar på sig läsglasögonen.
Verkligen? Tar du inte typ i lite nu?

Det är Daniel Atterhagen, även känd som gladiatorn ”Beast”, som har beskrivit programmet ”Sveriges modigaste”, som han är deltagare i, med meningarna ovan. Även hemkanalen TV3 har slagit på stora trumman, med en jättedramatisk trailer, explosiva adjektiv och på det stora hela pepp utöver det vanliga, och programledaren Frida Nordstrand har utlovat att man som tittare kommer att hålla andan, hålla tummarna och kastas mellan skräck, svindel, ångest, lättnad och lycka.

Ni förstår vad jag är ute efter här. Alla inblandade har tagit i från tårna, för att göra klart för oss att ”Sveriges modigaste” – som alltså hade premiär i kväll och går ut på att ett gäng vanliga svenskar ska konfrontera sina värsta rädslor (höjd, vatten, eld, trånga utrymmen) i halsbrytande tävlingar – är någonting utöver det vanliga.

Men problemet med att elda på förväntningar på det sättet är ju att det sedan faktiskt måste visa sig vara någonting rykande hett man har pratat om. Och jag kände faktiskt varken skräck, svindel, ångest, lättnad eller lycka, om jag ska vara ärlig.
Jag kände snarare att jag tittade på en mix av ”Fear factor”, ”Fångarna på fortet” för masochister och ”Mästarnas mästare” utan proffs. Kryddad med så högljudd, hotfull musik att man bara väntade på att Saruman, eller kanske en white walker, skulle dyka upp – och tyvärr också nedsolkad med lite dålig realitystämning och mobbarbeteende från ”Farmen”. (Anne irriterar Krista, Krista irriterar Anne – båda irriterar tittaren.)

Missförstå mig inte nu. Något fel på produktionen är det absolut inte. Den känns påkostad, Nordstrand klarar sig fint även utanför den renodlade sportens värld, de storslagna maltesiska miljöerna såg verkligen strålande ut, och visst är det supertuffa utmaningar deltagarna ställs inför.
Men vi väntar lite med att stoppa pressarna. Inget nytt hjul har uppfunnits.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB