Startsida / Inlägg

SVT:s ”Fallet” – precis lagom fånig kriminalparodi

av Karolina Fjellborg
SVT-FALLET-2017-E00-8cb9_606x405

 

Rate

Fallet

 

SVT1

 

Del 1-5
Svensk kriminalkomedi från 2017 av Erik Hultkvist och Rikard Ulvshammar, med bl a Lisa Henni, Adam Godley, Tomas von Brömssen och Lia Boysen.

 

Premiär den 14 april 21.00

 

 

Med ”Fallet” gör SVT humor av den omkramade Nordic noir-genre som de själva har varit så framgångsrika inom, och som vid det här laget har blivit något av ett smörgåsbord att hämta välanvända/slitna grepp att driva med från.
Deras egen ”Bron” verkar ha varit den största inspirationskällan, men även andra skandinaviska kriminalserier får sin släng av sleven, precis som brittdeckare som ”Morden i Midsomer” (och i en kort sekvens även ”Downton Abbey”).

Sophie Borg (Lisa Henni) är en oerhört dedikerad men ganska dålig polis, som dessutom är förbannat svår att ha att göra med. Efter att ha gjort bort sig ordentligt blir hon satt på att utreda ett enormt avancerat ritualmord (tänk tillvägagångssättet från ett helt gäng olika kriminalserier hoprörda i ett enda überbestialiskt dåd) i sin gamla hembygd Norrbacka. Som partner får hon den konflikträdde engelsmannen Tom Brown (Adam Godley), som har blivit skickad till Sverige eftersom mordoffret är brittiskt – och också han hänger på en ganska lös tråd hos sina överordnade.
Båda deras karriärer står på spel, och den tafflige lokala polischefen Klas Wall (Tomas von Brömssen) och hans märkliga medarbetare underlättar inte direkt deras uppdrag.

Lisa Henni är rolig i rollen som den Saga Norén-liknande, manhaftiga och krassa Sophie Borg, som såklart har ett komplicerat förhållande med sin mamma (Lia Boysen) – och överlag har ”Fallet” en ton som fungerar förvånansvärt bra. Visst är det fånigt, men serien trillar sällan över i pajigt ”Den nakna pistolen”-territorium, utan är snarare en parodi som i grund och botten för sig som en vanlig kriminalare.

Fast inte som en som är riktigt vid sina sinnens fulla bruk, utan mer som en som är på väg hem från, säg, en lite för lång after work.
Fumligare, dummare, och talande i idel klichéer – men rätt underhållande.

(Premiäravsnittet är redan släppt på SVT Play.)

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB