Startsida / Inlägg

Mästerlig start på nya ”Fargo”

av Karolina Fjellborg
04-ray-hallway-095-f-aa-1491957919887_1280w

 

Rate

Fargo

 
HBO Nordic

 
Säsong 3, del 1
Amerikansk kriminalantologi av Noah Hawley, med bl a Ewan McGregor, Carrie Coon, Michael Stuhlbarg, Mary Elizabeth Winstead och David Thewlis.

 

Premiär den 20 april

 

För tredje gången får vi följa med till Noah Hawleys svart komiska, lätt skruvade och frusna, utpräglat artiga men också chockerande våldsamma småstads-Minnesota inspirerat av bröderna Coens film. Atmosfären, dialekterna, den karaktäristiska dialogen och de olycksaliga typerna, vars goda intentioner krockar med deras tvivelaktiga agendor och förödande beslut – med långtgående, blodiga konsekvenser för många – känns igen från både filmen och tv-seriens två föregående säsonger. Även om berättandet den här gången, åtminstone inledningsvis, känns mer intimt än det i framför allt den senaste vindlande omgången av serien.

 
Den förnämliga casten, full av skådespelare som verkar njuta av varenda fras, leds av en fenomenal Ewan McGregor, som med viss hjälp av hår och makeup men också med kroppsspråk, hållning och sättet att prata på, gör de två bröder han spelar till väsensskilda figurer.

 
Emmit Stussy är en framgångsrik företagare och familjeman med välmående, vågig frisyr – medan hans något yngre broder Ray är en bitter övervakare med kulmage, en risig gammal bil och en flint som helt håller på att ta över hans huvud.

Ray, som nu behöver pengar till att köpa en förlovningsring till sin flickvän – den villkorligt frigivna skojerskan Nikki Swango (Mary Elizabeth Winstead) – anser att Emmit är skyldig honom att hjälpa till, och det är när Emmit och hans högra hand Sy Feltz (Michael Stuhlbarg) säger nej som den våldsspiral man ska förvänta sig av ”Fargo” börjar snurra.

 
Carrie Coon spelar den för ”Fargo” obligatoriska lokala, kloka och handlingskraftiga polisen, som den här gången heter Gloria Burgle – och David Thewlis är den stora styggingen V.M. Vargas. En delikat djävulsk figur med brittisk accent och tänder som dominerar hela hans uppenbarelse.

 
Att ropa mästerverk efter att ha sett ett avsnitt är naturligtvis vanskligt. Men den 66 minuter långa säsongspremiären måste få högsta betyg. Så felfri och underbar är den.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB