Startsida / Inlägg

”Anne with an E” – en vinnande uppdatering av en klassiker

av Karolina Fjellborg
ANNE_Key_Image2nocrop_MM.jpg

 

Rate

Anne with an E

 

Netflix

 

Del 1-2
Kanadensiskt kostymdrama av Moira Walley-Beckett, med bl a Amybeth McNulty, Geraldine James, R. H. Thomson och Dalila Bela.

 

Premiär den 12 maj

 

 
Den Emmybelönade kanadensiskan Moira Walley-Beckett har tagit sig an landsmaninnan Lucy Maud Montgomerys klassiska och ofta filmatiserade ”Anne på Grönkulla”, om den rödhåriga, föräldralösa flickan Anne Shirley, som av misstag skickas till de åldrande syskonen Matthew och Marilla Cuthbert – som egentligen ville ha en pojke som kunde hjälpa till på gården. Och uppdaterat den för en ny publik.

 
Det har hon gjort genom att göra sin variant lite mer uttalat feministisk, och några nyanser mörkare. Här är Anne klart traumatiserad av sin bakgrund, direkt desperat efter kärlek och trygghet – och de socialt miserabla tillbakablickarna från hennes tidigare liv tangerar det skrämmande. (Vilket inte borde komma som en överraskning med tanke på att Walley-Beckett har titlarna ”Breaking bad” och ”Flesh and bone” på sitt cv.)

 
Men ”Anne på Grönkulla”-nostalgiker behöver inte oroa sig; ”Anne with an E” är inte onödigt svårmodig och moderniserad, utan snarare en fördjupning, som trots sin lite tyngre kärna är en varm och visuellt betagande serie, med en lyckat castad – spinkig, energisk och uttrycksfull – Amybeth McNulty i rollen som den snacksaliga drömmaren Anne.

 

Det är en lantromantisk kostymkaramell för alla åldrar som är svår att värja sig mot.
Även om Annes haranger och yviga känslor ibland känns lite forcerade.

Snudd på en fyra.

 

 

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB