Startsida / Inlägg

”NSU – hatets underjord”: Skakande tysk trilogi om nynazistisk terror

av Karolina Fjellborg
NSU-German-History-X-Mitten-in-Deutschland-NSU-2

 

Rate

NSU – hatets underjord

 

SVT1

 

Tyskt drama av bl a Thomas Wendrich, med bl a Anna Maria Mühe, Sebastian Urzendowsky, Albrecht Schuch, Almila Bagriacik och Florian Lukas.

 

Premiär den 2 juni

 

 
Den starka tysken ”Berlin – under samma himmel” (med Sofia Helin i en av rollerna), som just nu rullar i SVT, får nu sällskap av en ännu mer hårdslående landsman.

”NSU – hatets underjord” utspelar sig mellan åren 1989 och 2011, och tar sig an fallet med den nynazistiska terrorcellen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) – som lär vara ansvarig för en lång rad mord på framför allt turkar, samt diverse rån, bombangrepp och överfall.
En vansinnig våldsturné vars rättsliga efterspel fortfarande utspelar sig i tyska rättssalar.

 

I den första delen av vad som kanske snarare bör benämnas som en trilogi än en miniserie i tre långfilmslånga delar, handlar det om förövarna. Om hur en ung och planlös Beate Zschäpe (Anna Maria Mühe) finner kärlek, gemenskap och högerextremistisk övertygelse bland unga män med rakade skallar och bomberjackor, och bildar kärnan i NSU tillsammans med sina två alternerande älskare Uwe Mundlos (Albrecht Schuch) och Uwe Böhnhardt (Sebastian Urzendowsky).

 
I den andra delen handlar det om offren. Med fokus på Semiya Şimşek (Almila Bagriacik), vars blomsterhandlande pappa hösten 2000 blev den första som NSU mördade. Och det blir en lång väg till upprättelse för Semiya och hennes familj, och för de andra offrens anhöriga, då poliserna stirrar sig så blinda på knark, organiserad brottslighet och kriminella uppgörelser i invandrarkretsar att de vägrar se att hela situationen lutar extremt mycket åt höger.

I den tredje delen (där ”Weissensee”-favoriten Florian Lukas gör en av huvudrollerna) handlar det om utredarna. Som efter ett bankrån och två döda skinnskallar i en husbil 2011 äntligen kan bevisa att det är nynazister som ligger bakom de ouppklarade mord som de har jobbat i motvind med att utreda i över tio år.

 
Väldigt obehagligt, väldigt angeläget och väldigt skickligt berättat.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB