Startsida / Inlägg

Avspark för tv-sommaren: 14 serier att kolla in i juni

av Karolina Fjellborg
"GLOW", Netflix.
”GLOW”, Netflix.

 

 

Sommaren sparkar i gång med en rätt fet premiärmånad.
Här är 14 tv-serier att roa sig med i juni.

 

 

1. The good fight

Äntligen svensk premiär för den här ”The good wife”-spinoffen, som tog vid när den sju säsonger långa originalserien checkade ut. I centrum står esset Christine Baranskis rollfigur Diane Lockhart, som börjar jobba för en ny advokatbyrå – efter att ha fått en rejäl näsbränna… Hela säsong ett blir tillgänglig på premiärdagen.

HBO Nordic, 1 juni

 

 

2. NSU – hatets underjord

”Berlin – under samma himmel” får sällskap av ännu ett tyskt måste. Den här urstarka miniserien är verklighetsbaserad och skildrar den nynazistiska terrorcellen NSU:s bildande och brott. Missa ej!

SVT1, 2 juni

 

3. I’m dying up here

Humorsnillet Jim Carrey är en av de exekutiva producenterna bakom den här dramakomedin från Showtime, om den spirande ståuppscenen i Los Angeles på 70-talet. Lite ojämnt men ändå lovande, med Melissa Leo som klubbägare.

HBO Nordic, 5 juni

 

 

4. Orange is the new black

Äntligen omgång fem av Jenji Kohans suveräna kvinnofängelseskildring, med sin stora och härligt brokiga ensemble. Säsongen verkar bli mycket dramatisk, och utspelar sig under endast tre dagar.

Netflix, 9 juni

 

5. Orphan black

Tatiana Maslany är tillbaka för att fortsätta briljera i en femte säsong av den här finfina sci-fi-serien.

Netflix, 11 juni

 

6. Please like me

Som vi har väntat, visst? På säsong tre av den här australiensiska lilla genomcharmiga pärlan om livet (och döden), av och med Josh Thomas.

SVT2, 13 juni

 

7. Jamestown

Mycket nyfiken på denna mix av brittiskt kostymdrama och amerikansk västern. Serien utspelar sig i den brittiska kolonin Jamestown på 1600-talet, dit en sorts dåtidens postorderbrudar har skickats från England för att bli fruar åt männen som har slagit sig ner i Amerika.

SVT1, 17 juni

 
8. Arvingarna

Den tredje och sista säsongen av den här danska höjdaren om den ljuvligt dysfunktionella familjen Grønnegaard.

SVT1, 19 juni

 

9. Preacher

AMC:s skogstokiga genrebastard ”Preacher” – baserad på Garth Ennis och Steve Dillons serier – är tillbaka med en andra säsong. Kan bli hur härligt knasigt som helst.

Viaplay, 20 juni

 
10. GLOW
Jag är enormt sugen på den här nya Netflix-serien, från gänget bakom ”Orange is the new black”. Skådeplatsen är 80-talets Los Angeles, och ”Mad men”-stjärnan Alison Brie spelar huvudrollen som en arbetslös skådis som i brist på andra jobb ger sig in i wrestlingvärlden. Mycket spandex, glitter och hårspray utlovas.

Netflix, 23 juni

 

11. Ett fall för Vera

SVT visar både säsong fyra och säsong fem av den här brittdeckaren efter Ann Cleeves böcker den här sommaren. Sevärd framför allt för att Brenda Blethyn är super som den aviga men observanta snuten Vera Stanhope.

SVT1, 23 juni

 

12. Gisslantagningen

Ny intressant dansk från folk bakom ”Brottet” och ”Borgen”, vilket ju lovar toppen. ”Gisslantagningen” utspelar sig i Köpenhamn och kickar i gång med kapandet av en tunnelbanevagn. Med svenska Alba August i en av rollerna.

Kanal 5, 26 juni

 

 

13. Friday night dinner

Är mycket förtjust i den här brittiska lilla sitcompärlan om den judiska familjen Goodman och deras urballade familjemiddagar. Nu säsong fyra.

SVT1, 27 juni

 

14. Gypsy

Spännande ny titel från Netflix. En psykologisk thriller med ”Twin Peaks”-aktuella snitsaren Naomi Watts som en terapeut som ”utvecklar farliga och intima relationer med människorna i sina patienters liv”.

Netflix, 30 juni

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB