Startsida / Inlägg

Recension: Så bra är sista säsongen av ”Broadchurch”

av Karolina Fjellborg
Olivia Colman som Ellie Miller, David Tennant som Alec Hardy och Julie Hesmondhalgh som Trish.
Olivia Colman som Ellie Miller, David Tennant som Alec Hardy och Julie Hesmondhalgh som Trish Winterman, i säsong tre av ”Broadchurch”.

 

Rate

Broadchurch

 

TV4

 

Säsong 3, del 1-3
Brittiskt kriminaldrama från 2017 av Chris Chibnall, med bl a David Tennant, Olivia Colman, Julie Hesmondhalgh, Jodie Whittaker och Andrew Buchan.

 

Säsongspremiär den 3 maj

 
Den första säsongen av Chris Chibnalls brittiska kriminaldrama ”Broadchurch”, om jakten på 11-årige Danny Latimers mördare i den blåsiga kuststaden Broadchurch, var utsökt ut i fingerspetsarna. En både beroendeframkallande spännande, vacker och djupt berörande skildring av en familjs trauma och avgrundsdjupa förlust, och av chocken, misstankarna, rädslan och den kollektiva sorg som slår klorna i ett litet samhälle efter ett fasansfullt brott.

Efter den i princip perfekta rysaren blev säsong två, som bland annat fokuserade på rättegången mot Dannys mördare, lite av en besvikelse.

Nu sänder TV4 den tredje och avslutande säsongen, som gör en säker och klart sevärd omstart, där den mänskliga kostnaden för brott, och hemligheter och lögner i skenbart trygg alla känner alla-miljö, återigen utforskas med fingertoppskänsla. Även om de nya avsnitten inte riktigt når upp i den första omgångens höga höjder.

 

Den här gången utreder de smågnabbande poliserna Alec Hardy (David Tennant) och Ellie Miller (Olivia Colman) det sexuella övergreppet på Trish Winterman. En medelålders kvinna som blev misshandlad och våldtagen på sin väninnas 50-årskalas. En fest där runt 50 män närvarade, vilket såklart gör Hardys och Millers utredning synnerligen snårig.

Julie Hesmondhalgh som Trish Winterman.
Julie Hesmondhalgh som Trish Winterman.

Julie Hesmondhalgh är enastående i rollen som Trish, och premiäravsnittets inledande scener – där hon förkrossad, förvirrad och livrädd tas om hand av polis och medicinsk personal på ett sätt man kan hoppas gäller alla våldtäktsoffer – är inte bara skakande att se, utan utmanar dessutom på ett effektivt sätt våra fördomar om hur ett våldtäktsoffer ser ut.

Att våldtäkt inte handlar om sex, utan om våld, kvinnohat och maktutövande, blir oerhört tydligt här.

 

Överlag har den här säsongen av ”Broadchurch” mycket både viktigt och sorgligt att säga om porr, våldtäktskultur, sexuella övergrepp och den moderna manlighetens avarter.

Däremot lyckas Chibnall sämre med att väva in figurer och spår från de föregående säsongerna på ett sätt som känns speciellt smidigt, och framför allt de nu separerade makarna Latimer (Jodie Whittaker och Andrew Buchan) verkar intryckta med skohorn i Trish historia.

 

 

 

De två första säsongerna av ”Broadchurch” finns att se på Netflix.

 

Se det här också…
Gripande kriminaldrama i småstadsmiljö får du även i norska ”Frikänd”, vars andra säsong just nu rullar i SVT (och finns på SVT Play).

Visste du att…
… Chris Chibnall gjorde en amerikansk remake av den första ”Broadchurch”-säsongen för Fox? Den hette ”Gracepoint” och hade David Tennant i ena huvudrollen och ”Breaking bad”-stjänan Anna Gunn i den andra.

Just nu…
… är David Tennant aktuell med Disneys reboot av ”DuckTales” (”Ankliv”), där han gör rösten till Joakim von Anka.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB