Startsida / Inlägg

”Jamestown” – kostymdrama med skit under naglarna

av Karolina Fjellborg
jamestown-1-2-e1493220021199

 

Rate

Jamestown

 

SVT1

 

Del 1-3
Brittiskt historiskt drama av Bill Gallagher, med bl a Naomi Battrick, Sophie Rundle, Niamh Walsh, Max Beesley och Gwilym Lee.

 
Premiär den 17 juni

 
Brittiska kostymdramaproffs bakom serier som ”Downton Abbey” och ”Lark Rise to Candleford” skitar ner sina silkesvantar i kolonialtidens vilda Amerika i det här historiska dramat om en sorts dåtidens postorderbrudar.
”Jamestown” utspelar sig, precis som man kan misstänka av titeln, i Jamestown. En brittisk koloni i Virginia som grundades av tobakshandlande Virginia Company of London i början av 1600-talet, och blev den första permanenta brittiska bosättningen i det som i dag är USA.

När vi släpps ner på platsen är året 1619 och männen, som har varit där i tolv år, är utsvultna på kvinnor – när ett skepp från hemlandet plötsligt kommer lastat med dem.
Bland kvinnorna som har lämnat allt bakom sig och korsat Atlanten för att börja på en ny kula, utlämnade åt främmande män i en rå ny värld finns tre som står i fokus:

Bondflickan Alice (Sophie Rundle), som tror att hon har dragit vinstlotten när hon möts av den både stilige och rekorderlige Silas (Stuart Martin), men i själva verket är importerad av hans svinaktige, våldsamme bror Henry (Max Beesley).

Eldiga Verity (Niamh Walsh), som visar sig vara bortlovad åt stadens notoriske fyllo (Dean Lennox Kelly), har en gatusmart attityd, och snart blir misstänkt för häxeri.

Överklasstypen Jocelyn (Naomi Battrick), som har en mörk hemlighet hemma i England och är av den manipulerande, planläggande typen. Till skillnad från de andra känner hon redan mannen hon ska gifta sig med – en prominent person inom Virginia Company – och listig som hon är ser hon direkt till att bli involverad i den lokala tobakspolitiken.

De är alla arketyper, såklart, precis som nästan alla andra rollfigurer i den här serien, som är odiskutabelt ganska fånig och inte riktigt lever upp till förväntningarna med tanke på det nästan löjligt rika källmaterialet (läs på om svälten, kannibalismen och massakern i Jamestown).
I händerna på, säg HBO, hade det här kunnat bli en rysare.

Men tillräckligt engagerande är ”Jamestown” ändå, som mix av vältaligt kostymdrama och skitig, hårdhänt nybyggarskildring.

En andra säsong kommer.

 

Se det här också:
Även den romantiska tidsreseserien ”Outlander” skildrar en kvinna i främmande land bland hänsynslösa män. Finns på Viaplay och HBO Nordic.

Visste du att…
… Sophie Rundle även gör en av huvudrollerna i ”Peaky Blinders”, om ett kriminellt Birmingham-gäng på 20-talet? Se på Netflix eller C More.

Just nu…
… är brittisk kolonisering av USA även temat för den senaste säsongen av ”American horror story” – ”American Horror Story: Roanoke” – som rullar i Kanal 9.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB