Startsida / Inlägg

Tv-koll firar nationaldagen: Fem svenska seriehjältar just nu

av Karolina Fjellborg
svenska_flaggan-1

 
Heja Sverige!
Tv-koll firar svenska nationaldagen med att lista vårens och sommarens blågula hjältar ute på den internationella tv-scenen.

 

 

Peter-Stormare-in-American-Gods

1. Peter Stormare

”Twin Peaks” är inte den enda serien just nu med rätt att vara helkonstig. Även Bryan Fullers och Michael Greens ambitiösa, hyperstajlade ”American gods” – baserad på Neil Gaimans bok och full av våld, sex och visuell snits – är wacko så att det räcker. Men på ett bra sätt.
Och Peter Stormare är verkligen i sitt kufiska esse som den slitna och bittra gamla blodtörstiga, släggförsedda slaviska guden Czernobog, som numera ägnar sig åt att slakta kossor och spela schack.
Finns på Amazon Prime Video.

 

 

DSC09140.ARW

2. Joel Kinnaman

Den senaste säsongen av ”House of cards” har fått ett blandat mottagande, men jag tycker absolut att den levererar – även om den inte är den starkaste vi sett. Och visst är det gott att återse Joel Kinnaman som den hale och tvålfagre republikanen Will Conway.
En roll som han initialt kändes lite ung för men snart visade sig hantera med bravur.
(Och himla coolt är ju att Netflix har ett sådant förtroende för honom att de har gett honom huvudrollen i kommande sci-fi-serien ”Altered Carbon”.)

 

 

perry-wright-1920
3. Alexander Skarsgård

Ja, nu är det ju visserligen ett tag sedan den formidabla miniserien ”Big litte lies” gick i mål, men jag håller den fortfarande som en av de stora godbitarna från en överlag urstark tv-säsong. Och medan det såklart var de vitt skilda kvinnoporträtten som dominerade, gjorde Alexander Skarsgård en lysande insats (komplett med årets penischock) som hustrumisshandlaren och ärkearslet Perry Wright.
Har du inte redan sett så in på HBO Nordic och avnjut a.s.a.p.

 

latest
4. Malin Åkerman

Härligt gåpåiga finansdramat ”Billions” har precis avslutat sin andra säsong (på HBO Nordic), och det finns bara en enda sak man vill ge bakläxa på och det är detta: Ge vassa Malin Åkerman mer att göra nästa säsong som Lara Axelrod!
Det som från början var en löftesrik rollfigur har mer och mer blivit en klassisk tråkig och otacksam fruroll, så nu måste kursen läggas om. Låt oss hoppas på att manusförfattarna vässar hennes klor till säsong tre.

 

 

MV5BMTUzY2YxNzQtNDY3MC00MzZlLTk3ZTktOTllNzk5NDk0NmRmL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyNjkwNzEwMzU@._V1_SY1000_CR0,0,1497,1000_AL_
5. Aliette Opheim

Amazon-serien ”Patriot”, med bland andra gamla ”Lost”-stjärnan Terry O’Quinn, är en typ av spionserie du sannolikt inte har sett förut, och så besynnerlig att det räcker och blir över. Tempot är lågt, humorn är mörk, och estetiken lånad från Wes Anderson.
Prova den och se vad du tycker. Inte minst för att svenska Aliette Opheim (från ”Tjockare än vatten” och ”Svartsjön”) gör en viktig roll som mordutredaren Agathe Albans från Luxemburg.
Är förnyad för en andra säsong och finns på Amazon Prime Video.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB