Startsida / Inlägg

Rickard Olsson är perfekt som en sommar-Skavlan

av Jan-Olov Andersson
SVT-SOMMARKVALLMEDRICKARDOLSS-2017-E01-ffc2_720x405

Somliga skaffar sommarkatter på semestern.
SVT har en sommar-Skavlan och Rickard Olsson är perfekt i rollen. Alltid påläst, alltid nyfiken, alltid lite full i fan inför och i mötena med sina gäster.

Fredrik Skavlans talkshow har gått vår/höst i SVT sedan 2009. Överlägset bäst i sin genre.
”Sommarkväll med Rickard Olsson” – premiär under lördagskvällen i SVT 1 – går in på sin femte och, kanske, sista säsong. Lite oklart om nästa sommars uppehåll är tillfälligt eller inte, på grund av fotbolls-VM.
Också högst oklart om Rickard Olssons frispråkighet kring sina anställningsvillkor på SVT, hans ilska över att först dumpas från att vara skidåkande reporter på Vasaloppet och sedan över att hans stora inkomstkälla ”Vem vet mest?” krymper när det bantas till ett en-gång-i-veckan-program, är modigt, dumdristigt eller både och.
Hoppas att inte några höga SVT-chefer blir kränkta och tycker att Dra till reklam-tv, då, din gnälliga jävel, för jag tycker Rickard Olsson hör hemma i SVT.
”Sommarkväll med Richard Olsson” har åtskilliga likheter med ”Skavlan”. Inte bara för inledningen, när redaktionen lite skämtsamt går igenom vad kvällens program har för gäster.
Här blandas alltid högt och lågt, allvar och trams, populärkultur och politik. Många gäster, som mer eller mindre även samspråkar med varandra (mer uttalat i Olssons program). Och så lite musik på det.
Fredrik Skavlans program är mer exklusivt. Vill ha gäster som exklusivt pratar ut om saker allra först, skulle knappast ha bjudit in Katerina Janouch och Björn Rosengren för att prata om mediadrev när händelserna i fråga redan har avhandlats tidigare.
Skavlan och Olsson är också två helt olika personer.
Där Skavlan i princip aldrig ens försöker lyfta fram sig själv, men ändå gör det, genom smarta instick och repliker och följdfrågor, är Olsson lite mer uppmärksamhetstörstande. Kanske är det därför han också med jämna mellanrum vädrar sina känslor om arbetsgivaren SVT i media. Ibland är hans privata utläggningar, som om åldersskillnad i relationer, i samband med intervjun med Pehr G Gyllenhammar, relevanta, ibland inte lika mycket.
I år har man, och det är lite modigt, spelat in alla fem programmen i förväg.
Tänk om något händer innan de sänds. Tänk om Stefan Löfven hamnat i ett gigantiskt politiskt blåsväder, innan han dyker upp och myspratar i tredje programmet (22 juli).
Jag har sett alla programmen och fyra av fem är riktigt bra.
Förre Volvo-chefen Pehr G Gyllenhammar, som genomgående småknarrig, självsäker och frispråkig huvudgäst, Sodexos VD Azita Shariati, en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor som gjort en häftig resa som invandrare från Iran, och Lotta Gray, journalist som överlevt tuff kamp mot cancer, är alla tre suveräna gäster i första programmet. De pratar på, Rickard Olsson ställer alla relevanta frågor.
Bland höjdpunkter i kommande program finns samtal med så vitt skilda personer som artisten Uje Brandelius, som fått Parkinsons, Maria Lundqvist och Per Andersson om Göteborgshumor, Oscarsnominerade maskören Eva von Bahr, robotforskaren Fredrik Heintz om framtiden, Jan Eliasson om sin diplomatkarriär och norska journalisten/författaren Åsne Seierstad.
Som sagt var, SVT bör behålla Rickard Olsson.
Jag återlanserar mitt gamla förslag om en daglig sen talkshow på vardagskvällar, måndag-torsdag, fast med ett mindre egotrippat namn, kanske, än ”Vardagskväll med Richard Olsson”.
Då kan den riktige Skavlan och sommar-Skavlan existera sida vid sida.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB