Startsida / Inlägg

Hemtrevliga ”Home fires” är den brittiska trivselserie du behöver i sommar

av Karolina Fjellborg
home-fires_S1_preview_poster-1920x1080

 

Rate

Home fires

 

SVT1

 

Del 1-4
Brittiskt drama Av Simon Block, med bl a Francesca Annis, Samantha Bond, Daisy Badger, Claire Rushbrook och Fenella Woolgar.

 

Premiär den 14 juli

 

 

Är du på jakt efter den perfekta brittiska trivselserien till sommarkvällarna, välgörande som en varm kopp te?
Du kan sluta leta, för ”Home fires” är precis vad du behöver. En kvalificerad skådespelarensemble, en småputtrig mix av pittoreska miljöer, sentiment och tragik av det varsammare slaget, och en historisk kontext som grogrund för såpiga intriger.

Det är augusti 1939 i det lilla samhället Great Paxford i lantliga Cheshire, där byns invånare har börjat förbereda sig för det oundvikliga; kriget kommer.
Makar och söner kommer att kallas in, och kvinnor och andra som blir kvar ska hitta sina roller på hemmafronten.

I centrum för handlingen står byns kvinnoförening, där den snobbiga, enväldiga ordföranden Joyce Cameron (Francesca Annis) – som tycker att verksamheten bör pausa under kriget – utmanas om makten av Frances Barden (”Dowton Abbeys” Samantha Bond), som i stället anser att föreningen ska kavla upp ärmarna, värva nya deltagare och bli en aktiv del av den civila krigsinsatsen.

 
I föreningen finns också bland andra Claire (Daisy Badger), som blir anställd som hembiträde hos Frances efter att Joyce sparkat henne. Miriam (Claire Price), som gör allt för att förhindra att hennes son ska ta värvning. Pat (Claire Rushbrook), som i många år har varit offer för sin mans psykiska och fysiska misshandel. Alison (Fenella Woolgar), som miste sin make i det förra världskriget. Och den nyinflyttade lärarinnan Teresa (Leanne Best), som har en pikant hemlighet.

Det finns såklart män i Great Paxford också. Makar, söner, kärleksintressen och en läkare (Ed Stoppard), som själv får ett förödande hälsobesked samtidigt som han pressas av byns mödrar att skriva fejkade sjukdomsintyg som ska förhindra att deras söner blir inkallade.

Men ”Home fires” (som det även finns en andra säsong av) koncentrerar sig i första hand på att skildra kvinnornas liv och förberedelser inför kriget.

 
Det är inte en serie som direkt syr upp en helt ny kostym för det typiska brittmyset, men den är synnerligen hemtrevlig och omedelbart engagerande.

 

 

 

 

Se det här också:
En annan brittisk serie som håller ungefär samma ton som ”Home fires” är ”Barnmorskan i East End” (”Call the midwife”). Fem säsonger finns på Netflix.

Visste du att…
… Samantha Bond genom åren har spelat tre olika karaktärer i ”Morden i Midsomer”?

Just nu…
… ser du Leanne Best, som spelar läraren Teresa Fenchurch, även i ”Good Karma Hospital” i Kanal 5.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB