Startsida / Inlägg

Action och adrenalin i täta chilenska HBO-serien ”Prófugos”

av Karolina Fjellborg
939_2048x1152

 

Rate

Prófugos

 

 

HBO Nordic

 

Del 1-4

Chilenskt actiondrama av Pablo Larraín, med bl a Néstor Cantillana, Benjamín Vicuña, Luis Gnecco, Francisco Reyes och Claudia di Girolamo.

 

Premiär den 10 augusti

 

 

Ett par år efter premiären landar nu samtliga 26 avsnitt från båda säsongerna av ”Prófugos” – HBO Latin Americas första chilenska produktion – på HBO Nordic.
Det är en actionpackad, adrenalindrypande, intensiv och snabb serie som blandar det bekanta latinamerikanska knarktemat med flyktfilmsspänning, och även hinner med att snegla mot Chiles politiska historia.

 

I centrum står fyra män som ska köra en lastbil full av flytande kokain från Bolivia till den chilenska hamnstaden Valparaíso.
Vicente Ferragut (Néstor Cantillana), som är grön i sammanhanget men har skickats ut på operationen av sin mamma Kika (Claudia di Girolamo); Ferragut-kartellens ledare som sitter i ett kvinnofängelse modell hårdare bud.
Den före detta regimanhängaren Mario Moreno (Luis Gnecco), som är misstänksam, impulsstyrd och skjutglad (och helt verkar ha missat det gamla knarkbudoret ”Don’t get high on your own supply”).
Hans ständiga nagel i ögat Óscar Salamanca (suveräna veteranen Francisco Reyes), som var revolutionär under diktaturen men nu använder sina färdigheter till mindre idealistiska uppdrag, för att försörja den vuxna dotter han inte har någon kontakt med.
Samt Álvaro ’Tegui’ Parraguez (Benjamín Vicuña) – som förutom ett romantiskt förflutet med åklagaren som har utrett har familjen Ferragut i åratal, har ännu en hemlighet som är onödig att spoila.

 
Som du säkert redan har listat ut går affären fruktansvärt fel, och efter ett blodbad i Valparaíso har männen både hederliga och ohederliga poliser och konkurrerande kartellgangsters efter sig. Och nu måste de hålla ihop på flykt genom Chile, utan att veta om de ens kan lita på varandra, i en värld där alla verkar blåsa alla.

”Prófugos” är inte där uppe med de bästa kriminalsagorna – men det är tätt, intrikat och välgjort tryck. Bitvis mot bakgrund av mäktiga berg- och ökenmiljöer, och med fler anständiga kvinnoroller än man kan tro vid en första anblick.
Ett stabilt val för den som vill lyfta tv-blicken från den anglosaxiska världen.

 

 

 

Se det här också:
Knarkkartelldrama får du även i ”Queen of the South” och ”El Chapo” på Netflix. Och den som vill fräscha upp skolspanskan med en helt annan genre, kan kolla in Netflix första spanska original ”Flickorna i växeln”.

Visste du att…
… HBO Nordic planerar att börja göra nordiska originalserier? Ingen är officiellt annonserad än, men ett projekt baserat på ”Pelle Erövraren” lär vara under utveckling.

Just nu…
… väntar en annan på tredje säsongen av Netflix eminenta drogdrama ”Narcos”, som kommer den 1 september.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB